Spökhuset

Spökhuset

Valborg

SpökhistorierPosted by Lena Mon, April 30, 2012 08:05:13

Valborg (Walpurgis) var ett helgon som levde på 700-talet - men varför hennes namn förknippas med natten mellan den sista april och första maj är oklart.

Under Valborgsnatten (Walpurgisnacht) flög Europas alla häxor på kvastar och getabockar till sin favoritmötesplats på det tyska berget Brocken. För att förhindra dem från att mellanlanda på andra ställen började man tända eldar, och dessutom väsnas så mycket som möjligt under Valborgsnatten( en tradition som håller i sig, särskilt i studentstäderna.)

Berget Brocken är inte bara känt för häxsammankomsterna utan även för ett fenomen som kallas "Brocken Spectre" (Brockenspöket) - en märklig skuggfigur, omgiven av regnbågsfärgade band, som visar sig i dimmorna och ser ut såhär...

Snart kommer Tomten

SpökhistorierPosted by Lena Fri, December 18, 2009 13:38:58
Den där Stora, Bullriga Jultomten med säcken kan man stå ut med. Han dyker upp en gång om året, delar ut julklapparna och försvinner sedan. Värre är det med de små tomtarna och vättarna som finns överallt, både inomhus och utomhus. Man ska ge dem gröt och inte reta upp dem i onödan, för annars vet man inte vad de kan hitta på. Den här vätten bor under min säng, avskyr dammtussar och bits i tårna ibland när det är ostädat. Rör sig snabbt och ständigt ur fokus ( så att man nästan kan tro att den inte finns ) därav den suddiga bilden.