Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Med stearin i hår

Jul e kulPosted by Lena Thu, December 13, 2012 08:33:55

Lucia får mig alltid att tänka på stearin. I skolan förberedde vi luciatåget bland annat genom att klippa runda pappskivor som skulle skydda händerna från droppande stearin. Klippte man för snålt, eller handskades vårdslöst med sitt ljus, fick man det hett om fingrarna. Och vi eviga tärnor som gick bakom den eviga lucian ( dvs tjejen med längsta och självlockigaste håret) såg hur stearinet droppade och rann ner i de där lockarna och kände att det kanske ändå inte var så dumt att ha rakt hår. Pojkarna var stjärngossar eller tomtar och de som saknade sångröst blev tillsagda att bara röra på läpparna. Men det spelade ingen roll, det lät illa ändå, eftersom ingen någonsin mindes om man skulle sjunga upp eller ner på "Sa-a-ankta-a-a Lu-u-ci-ia, sankta Lucia". Förresten såg det nog ganska illa ut också. Om man inte kollat sitt lucialinne i tid, upptäckte man för sent att man växt en halvmeter sen förra luciatåget, och att linnet bara räckte till knäna. Då gällde det att dra upp de vita sockorna tills de nästan sprack. För att inte tala om stjärngossarnas strutar som i bästa fall trillade ner över öronen på gossen ifråga och dolde hans generade uppsyn, men i värsta fall satt som en mycket liten topp högst uppe på skulten.

En mig närstående person vägrade hårdnackat att vara "strutgubbe" ( dvs stjärngosse) i skolan, varvid hans lärare strängt talade om att "Det är tradition, det ska inte vara roligt!" Men det tycker jag att det kan få vara. Musik och sång, ljus och glitter, saffransbullar och pepparkakor - det är bara att njuta.

Nu i dagarna passerar förresten jorden ett meteoritbälte så chansen är stor att få se många stjärnfall ikväll (Om himlen inte är full av moln förstås. Här ser man bara snö om man tittar upp mot himlen.)

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Pia Thu, December 13, 2012 09:22:38

Ha, ha, jag tycker det är coolt att våga vara stjärngosse.