Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Mind the gap

LäsningPosted by Lena Wed, December 14, 2011 08:38:07

"Läsförmågan är kungsvägen till skolframgång" skriver Goran Linde, professor emeritus i pedagogik, och visst är det så. Läsförmågan ger dessutom stor glädje och självsäkerhet.

Men om man inte har läsförmåga då?

"48 % av pojkarna läser aldrig för nöjes skull" skriver Mats Björnsson, tidigare analytiker och ämnesråd vid Utbildningsdepartementet.

Alla vet att det man har svårt för blir tråkigt och jobbigt. Den som har svårt att läsa söker sin kunskap på annat håll än i böcker och tidningar, och börjar knappast läsa en bok bara för att det verkar roligt. Tröskeln är alldeles för hög och det finns så mycket annat att lägga sin tid på.

Vi s.k. goda läsare vet allt det här och ändå inte. För den som alltid varit en lustläsare är det svårt att ta till sig. Glappet - ravinen - mellan "oss" och "dem" är så stort att man knappt ser den andra sidan.

En slutsats som jag måste dra är att lättlästa böcker behövs. Men tänk om någon fastnar bland de lättlästa böckerna och aldrig kommer vidare, ve och fasa, säger somliga. Ja, men då fick de i alla fall en lättläst upplevelse istället för ingen läsupplevelse alls!

Att komma igenom en hel bok ( fråga lärare och elever i skolorna ) kan bli till en personlig framgång, en glädjerik stund och kanske en stig som så småningom leder till den där kungsvägen. Det gäller bara att det finns böcker att välja bland, böcker för alla. En trösterik tanke även för en författare som i dystra stunder undrar om det verkligen behövs fler böcker...Men det gör det - svårlästa, lättlästa, roliga, spännande, intressanta, tankeväckande, tjocka, tunna, alla sorter. Och så behövs en acceptans bland oss bokmalar inför det faktum att somliga aldrig kommer att läsa en bok av lust, men ändå hamna på kungsvägen mot framgång. Det finns ju som bekant aldrig bara en sanning, som tur är.

Hos Centrum för lättläst hittar man fakta och svar om läsning och lättläst. Och om högläsning för äldre och dementa, en annan framgångssaga.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Kerstin L Hahn Wed, December 14, 2011 10:31:26

Just det, sa Bull!