Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Seriemord?

Lite av varjePosted by Lena Thu, May 15, 2014 06:35:22

Jag älskar serier, berättelser som förs framåt ruta för ruta med hjälp av bild och text och där allt måste vara mycket sparsmakat och genomtänkt för att få plats. Bara de rätta orden får vara med och då i perfekt harmoni med bilden - och hokus pokus, så har man en högklassig serie.

Att det tar tid och är svårt, förstår man ju. Att det är dåligt betalt per ruta, anar man nog. Men hur usel situationen verkligen är för svenska serietecknare, fattade jag inte förrän jag häromdagen helt naivt skrev till en serietecknare att "det vore väl bra med fler serier för barn?".

Om man vill få en serietecknare att explodera, är det den rätta frågan att ställa.

"Man måste typ vara helt galen för att vilja släppa en svensk barnserie" skriver han. Stora drakar har makten över utgivningen, små tidningar har liten chans att armbåga sig fram, som tex barntidningen Tivoli, som gjorde ett tappert försök 2009-2012, serieskapare får ÄNNU mindre betalt för barnserier än för barnboksillustrationer. Osv.

Den svenska barnserien är kanske helt enkelt död?

Men med en dåres envishet: Jag älskar serier och tycker att det borde finnas plats för nya, moderna, fantasifulla barnserier. Inget ont om Kalle Anka, Tintin, kapten Haddock, Asterix - men lite gubbiga är de allt...Och är inte serieformen perfekt som lättläst för barn och unga, ett mer aptitligt sätt att ta till sig en berättelse för den som känner ett motstånd inför stora textmassor?

Så jag hoppas på många galna serietecknare som vill och får skapa nya, spännande serievärldar för dagens barn. Men de ska ha betalt för det!

Nu i helgen är det förresten Barnseriedagar på Kulturhuset i Stockholm.

p.s. Klart att det ändå finns några (galningar) tecknare som ritar för barn. Här hos Barnboksnätet t.e.x. läste jag ett inlägg av Malin Biller som håller på med en Pixibok med text av Fröding. Jo, det är sant! Malin Biller har en skojig hemsida också.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post460