Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

STORT och smått

HälsinglandPosted by Lena Thu, January 17, 2013 16:58:33

Nu vill jag slå ett slag för det lilla och småskaliga. Och i det sammanhanget tänker jag göra ohämmad reklam för Nilssons El i Hudiksvall. Där kan man handla, få råd och hjälp med installationer – och om något inte blir som man tänkt sig kan man gå tillbaka och prata med samma person. Att jämföra med att handla hos någon av GIGANTERNA utanför stan eller på nätet och vid behov ringa deras kundtjänst i fjärran land. Och det vet alla vad det gör med blodtrycket.

Varför måste allt vara så STORT? Varför måste man ha stadsjeepar stora som tanks för att köra till Konsum med? Varför måste hamburgare och läskflaskor och chipspåsar vara så stora? Inte för att vi inte blir mätta annars utan för att någon gett sig den på att bräcka alla andra och göra något som är STÖRST. Tanken är kanske att själva STORLEKEN ska skugga det faktum att det fortfarande bara är något onyttigt man förstorat…

Allt har växt. Skolklasser, dagisgrupper. Fast inte personaltätheten… Och jordbruken – i de stora monokulturerna slås de flesta organismer ut, utom någon glad vivel eller rostsvamp som stortrivs och äter upp alltihop, eller något virus som infekterar hela djurbesättningen. Och rent trivselmässigt är det nog så att femtusen kor eller höns i en enorm lada har det ungefär som den som bor i tunnelbanan i ständig rusningstid – frigående eller ej.

Monokulturen har nått underhållningsvärlden också. Alla artister måste numera fylla Globen. (Trots att ett evenemang på ett lokalt bibliotek med fem personer i publiken kan vara lika minnesvärt. Men det vet inte de som har som jobb att fylla Globen.) Det gör att allt som är litet, udda eller oprövat automatiskt gallras bort. I en väldig hög någonstans ligger en väldig massa små, udda, utgallrade artister. Dem tycker jag vi ska värna om. Och alla andra små, udda människor.

Så leve det lilla och det udda! Och Nilssons El.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post382