Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Boktips i Halloweentider

SkräckPosted by Lena Thu, November 01, 2012 08:15:42

William Hope Hodgson (1877-1918) är en märklig författare såtillvida att han får till en så kuslig stämning att man gärna förlåter hans brister vad gäller språk och personporträtt. Särskilt hans skildringar av havet är så krypande dystra och obehagliga att man helst avbokar Ålandskryssningen och stannar på torra land efter att ha läst dem. Må den som vill fortsätta njuta av mysiga båtturer känna sig varnad...

Hodgson skrev inte bara rysare om havet, utan även sciencefictionskräck och ockulta deckare innan han dog alldeles för tidigt på ett av första världskrigets slagfält.

Ur Havet utan ebb och flod:

En liten stund lyssnade jag: sedan reste jag mig och föste bort stycket av det tjärade segelduksskyddet som täcker babords öppning där vi tömmer vårt avfall. ...Detta gjorde jag mycket tyst; sedan lutade jag mig ut genom öppningen och spejade ner i tångdunklet. Också medan jag gjorde så hörde jag tydligt under mig ett tungt slag mot skeppets järnsida, dämpat och dovt på grund av det mellanliggande vattnet. Det tycktes mig som om något rörde sig oroligt bland de mörka, skuggiga tångmassorna.

Och jo då, visst är det något som rör sig i tången. Tänk på det vid nästa utomhusbad...

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post370