Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Ibland blir man så arg!

Alla möjliga människorPosted by Lena Thu, October 04, 2012 07:41:42

I Dalateaterns uppsättning av Hemsöborna spelas Carlsson av skådespelaren Måns Clausen. Inget konstigt med det, eftersom Clausen tillhör den fasta ensemblen. Men nu dränks spelglädjen och teatern av rasistiska och hotfulla mejl. De anonyma - antar jag - avsändarna anser att Clausen har fel hudfärg, att teatern svikit svenskarna och smutsat ner Strindbergs verk.

Jag är svensk. Jag känner mig inte sviken av Dalateatern. Jag definierar nämligen inte människor utifrån hudfärg. Inte Clausen, inte Carlsson och inte någon annan. Det vore ju befängt. Om en vinterblek Carlsson går ut i vårsolen och blir rödbränd, skulle den solbrännan förändra hans Carlssonhet? Knappast, därför att Carlssonheten inte sitter i hudfärgen.

Jag vet naturligtvis inte vad Strindberg skulle ha sagt om saken, men jag - likaväl som mejlavsändarna - kan gissa: " Om killen läser mina texter bra och spelar Carlsson på ett övertygande sätt så ger jag blanka tusan i hans hudfärg!"

Och ge blanka tusan borde alla andra också göra. En skådespelare på en scen är en skådespelare på en scen, och inte något slags färgprov! Man får kritisera en skådespelare som just skådespelare. På ett sakligt sätt. Och naturligtvis ska man stå för det man säger, med namn, och inte gömma sig bakom signaturer och fega mejl.

Strindberg hade rätt: det är synd om människorna. Särskilt de människor som slänger omkring sig elaka och korkade kommentarer utan att ens reflektera över konsekvenserna.

Hoppas Clausen och alla andra som drabbas av sånt här mitt i eländet minns att de fega mejlarna ändå är i minoritet och antagligen ändå inte går på teatern. Jag menar, de kan knappast ta till sig någon teaterpjäs eftersom de skulle vara så upptagna av att kolla ensemblens hudfärg att de inte hann lyssna på innehållet.

För arg för att fortsätta. Morr!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post363