Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Boktips i Halloweentider

SkräckPosted by Lena Thu, November 01, 2012 08:15:42

William Hope Hodgson (1877-1918) är en märklig författare såtillvida att han får till en så kuslig stämning att man gärna förlåter hans brister vad gäller språk och personporträtt. Särskilt hans skildringar av havet är så krypande dystra och obehagliga att man helst avbokar Ålandskryssningen och stannar på torra land efter att ha läst dem. Må den som vill fortsätta njuta av mysiga båtturer känna sig varnad...

Hodgson skrev inte bara rysare om havet, utan även sciencefictionskräck och ockulta deckare innan han dog alldeles för tidigt på ett av första världskrigets slagfält.

Ur Havet utan ebb och flod:

En liten stund lyssnade jag: sedan reste jag mig och föste bort stycket av det tjärade segelduksskyddet som täcker babords öppning där vi tömmer vårt avfall. ...Detta gjorde jag mycket tyst; sedan lutade jag mig ut genom öppningen och spejade ner i tångdunklet. Också medan jag gjorde så hörde jag tydligt under mig ett tungt slag mot skeppets järnsida, dämpat och dovt på grund av det mellanliggande vattnet. Det tycktes mig som om något rörde sig oroligt bland de mörka, skuggiga tångmassorna.

Och jo då, visst är det något som rör sig i tången. Tänk på det vid nästa utomhusbad...

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post370

Halloween

SkräckPosted by Lena Sun, October 30, 2011 16:20:24

Imorgon är det den 31 oktober och alltså Halloween. Dags att gröpa ur en pumpa, eller kanske en rova, göra ett ansikte och sedan tända ett ljus inuti.

Den där pumpafiguren har ett namn: Jack O`Lantern.

Jack var en man som ägnade mesta tiden åt att supa, stjäla, ställa till bråk och utsätta folk för lustiga – och olustiga – skämt. En sen kväll träffade han på självaste Djävulen och på något sätt lyckades han lura upp den gamle bockfoten i ett äppelträd, fråga mig inte hur. När Djävulen väl kommit upp skyndade sig Jack att rita kors på trädstammen, och det hindrade Djävulen från att klättra ner igen. Han försökte få Jack att ta bort korsen, först med hotelser: ”Ta bort korsen annars får du brinna i den eviga elden!” men svaret han fick av Jack var ”Då kan du stanna där du är, tills trädet ruttnar och faller ” och sedan med löften: ”Ta bort korsen, Jack, så lovar jag att inte ta din själ när du dör.” Fint”, tänkte Jack, ”då slipper jag hamna i helvetet!” Han tog bort korsen, Djävulen klättrade ner och försvann, och Jack drog vidare.

Så småningom dog Jack och kom till Himlens port men där blev han förstås inte insläppt. Sankte Per skickade ner honom till helvetets port men där blev han inte heller insläppt. Djävulen hade ju lovat att inte ta Jacks själ och det löftet höll han. Jack var inte lika glad för det nu som när han levat – det började gå upp för honom vad det innebar att varken Gud eller Djävulen ville ta emot honom: han var dömd att vandra i mörker för resten av evigheten, ensam och övergiven av alla.

”Men det är ju så mörkt där ute”, klagade han när Djävulen började stänga porten och då slängde Djävulen åt honom en glödande pinne från helveteselden. Den brände Jacks fingrar och han stoppade den fort i en urholkad rova som han stulit medan han levde. Med rovan som en lykta gav han sig av från helvetet och började sin evighetsvandring på jorden.

Jack O`Lantern vandrar fortfarande där ute. Om du ser det svaga, flackande ljuset från hans lykta, skynda dig inomhus och lås dörren. Om han knackar på din dörr - öppna inte! för om du släpper in honom kommer han att stanna i evighet…

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post315

Två skräckmästare

SkräckPosted by Lena Wed, August 26, 2009 10:26:18

Två som kunde det där med att skrämmas var Edgar Allan Poe och H. P. Lovecraft.

Nu när hösten närmar sig med grårusk och tidiga kvällar, varför inte gå till biblioteket och låna en riktig skräckis. Te och scones, täta skuggor utanför läslampans trygga ljuscirkel, kanske högläsning - kan det bli bättre?

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post108

Skräck!

SkräckPosted by Lena Wed, July 15, 2009 10:42:15

Jag har en bekännelse - jag gillar inte vampyrer, har aldrig gjort.

Det är det där smygandet och blodsugandet jag har svårt för. De påminner för mycket om fästingar och en stinn fästing som inte kan röra sig därför att den är proppfull med blod är varken romantisk eller skrämmande utan snarare lite patetiskt äcklig...

Men okej, jag vet att vampyrer är populära! De modernaste och blodigaste filmerna och böckerna undviker jag, blödig som jag är ( Ha!). Några vampyrfavoriter har jag ändå:

Nosferatu, filmen från 1922 där Max Schreck spelar vampyr med ruskigt oklippta naglar och noll erotisk utstrålning ( erotiken och slängkappan är senare påhitt )

och

TV-serien Unge greve Dracula med vampyrjagande slöjdlärare ( det anade man väl redan i skolan, när man satt där och sandpapprade på nån träbit som det aldrig blev nåt annat av än just träbit, att de där slöjdlärarna var lite skumma...)

Men därutöver får det vara med vampyrer för min del, jag kommer nog aldrig att skriva några böcker om vampyrer. Men kanske om fästingar..?

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post85