Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Doktor Siri

Andras böckerPosted by Lena Wed, November 23, 2016 10:17:25

Det här är första gången jag läser deckare som utspelar sig i Laos på 1970-talet. Väldigt intressanta och underhållande. Författaren heter Colin Cotterill, engelsman som bott i Laos och huvudpersonen är doktor Siri Paiboun. Han vill helst gå i pension men utses till statscoroner av kommunistregeringen. Dessutom om hans medarbetare sjuksköterskan Dtui och bårhusansvarige Geung, gode vännen Civilai, gathunden Saloop och många hädangångna...

Bara fyra av de kring tio böckerna i serien är översatta till svenska. Hittills.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post508

Edward Gorey

Andras böckerPosted by Lena Tue, September 29, 2015 09:35:14

Två fynd från bokmässan i Göteborg:


Utgivna 2012 och 2014 av Sanatorium Förlag

Edward Gorey var en författare, tecknare och formgivare som levde i det förflutna alldeles frivilligt. Hans 1800-talsberättelser skrevs och tecknades på 1900-talet och är absurda, bisarra, vackra och märkliga. Dessutom var han överraskande nog amerikan, trots att hans bilder är så typiskt engelska.

Några bilder ur böckerna: Först en underlig gäst som flyttar in hos en familj:


Några bokstäver från Goreys ABC:

Barnen går det ofta illa för i den här konstiga världen av skuggor, labyrintiska hus och väluppfostrade, stiffupperlipped, tedrickande galningar:

Göran Everdahl har sagt att "Det är som ett slags förgiftat Downton Abbey" och det ligger någonting i det - men på ett helt underbart vis.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post503

Den gröne mannen

Andras böckerPosted by Lena Tue, May 05, 2015 08:08:05

Det handlar inte om gröna gubbar från Mars utan gröna män i konsten. Märkliga, bladklädda ansikten som tittar fram, ofta från lite undangömda ställen bland annat i kyrkorna. Och trots att det just ofta är i kyrkorna de finns, är de inte kristna från början, utan härstammar från Indien. De gröna männen, eller bladmännen, kan variera i sitt utseende, men gemensamt för dem är slingrande rankor och blad som växer fram ur dem och kring dem och som symboliserar återfödelse, återväxt, nytt liv ur gammalt.

Den här boken berättar i ord och bild om bladmän i Sverige och övriga Europa, om deras ursprung och utveckling genom tiderna, från den allra tidigaste kristna konsten till modern tid. Bilderna är fascinerande. Varje bladman har sin egen personlighet och stil, liknar inte alls kyrkornas övriga konst. I Sverige kan man bland annat hitta gröna män i domkyrkorna i Uppsala och Linköping. Men även på regalskeppet Vasa, på hus i Gråmunkegränd och Munkbron i Stockholm. Och på många andra ställen runt om i Sverige och Europa. Man måste bara få upp ögonen för dem. Jag kommer absolut att ta med mig boken vart jag än reser - och leta efter de gröna männen i kyrkornas mörkaste hörn...

Författaren Adèle Schreiber är konsthistoriker och boken kom ut 2013 på Dialogos Förlag.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post500

Fälthandböcker

Andras böckerPosted by Lena Thu, February 19, 2015 12:56:29

Små, behändiga, inplastade fälthandböcker att ta med på utflykten eller bara ut till närmaste park. Man kan stanna inne med dem också och konstatera att den där enorma spindeln som nyss gick förbi och kastade en lång skugga måste vara en Tegenaria.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post498

Frågetecken

Andras böckerPosted by Lena Thu, February 12, 2015 12:39:56

Jag fick en liten blå bok i julklapp. Den första meningen lyder:

"Varför är det blod i min soppa?"

och den sista:

"Det finns inga dumma frågor, eller hur?"

Däremellan ställs många andra frågor. T. ex.:

"Vad innehåller det svenska språket för meddelande?"

"Går det inte lättare att prata om du inte gråter?"

"Blir inte en promenad alltid lite trevligare om man har med sig en pinne?"

"Hur kommer jag närmare en flygande matta?"

"Ska jag chansa och andas in lite radon?"

Nu plockade jag några på måfå. Det blev kanske fel? Måste de läsas i rätt ordning? Hur får jag reda på det?

Boken heter ? och är skriven av Ulf Karl Olov Nilsson (OEI editör 2013)

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post497

Skogshuggning

Andras böckerPosted by Lena Sun, January 25, 2015 06:14:51

Det finns böcker som man kan läsa ett kapitel av varje kväll och så finns det Skogshuggning av Thomas Bernhard som måste läsas i ett andetag. Antagligen gäller det alla Thomas Bernhards böcker men jag har bara läst den här än så länge. Det gjorde jag igår, med några kortare pauser. Jag vet ingenting om Österrikes politik, kultur eller samhällsklimat men det gör ingenting alls, Skogshuggning går ner som smält smör, den har inga kapitel eller indelningar, den ångar fram med ett driv och en fart som en snabbspolad film, i en fåtölj sitter författaren boken igenom och spyr bitterhet och galla över precis allt och alla och särskilt Wiens kulturelit och societet och sig själv, vilket inte låter särskilt inbjudande eller underhållande, men det är just vad det är. Ilskan och bitterheten är så djup och stor att den blir rolig vilket författaren också inser även om han är för ARG för att kunna skratta. Den nämnda kultureliten och societeten i Wien hade förstås svårare att se det komiska i porträtten av sig själva, men som utanförstående läsare är det bara att tacka och ta emot. Skogshuggningen är total och effektiv, yxan går, tjoff, tjoff, tjoff och varenda huvud faller. Och jag föll som en fura.

Skogshuggning (Holzfällen) kom ut på tyska 1984, den svenska översättningen har Jan Erik Bornlid gjort och boken finns i pocket utgiven av bokförlaget Tranan.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post496

Trenter -som serie

Andras böckerPosted by Lena Tue, January 06, 2015 10:58:53

Fina Stockholmsskildringar eller ej - Stieg Trenters deckare från femtio- och sextiotalet känns ganska gubbiga numera, med käcka flickor som chevalerereskt skuffas undan när det blir hårda tag, med fotografen Harry Friberg och polissprätten Vesper Johnson ätandes kaviar eller nattmacka och drickandes alkohol av finare märken mellan problemlösningarna. Men en frisk fläkt släpps in i den lite unkna Trenterska världen av Jakob Nilsson som gjort Trenters "Roparen" och "Färjkarlen" i serieformat. Sextiotalsnostalgin finns kvar och tecknarstilen är ren och Tintinsk. "Färjkarlen" kom ut 2012 på Kartago förlag. "Roparen" har jag ännu kvar att läsa, det ser jag fram emot.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post492

Fred Vargas

Andras böckerPosted by Lena Tue, January 06, 2015 07:18:58

Fred Vargas kallas Frankrikes okrönta deckardrottning ( varför finns det inga deckarkungar, tro?) och det förstår jag. Strax före jul hade någon fiffig bibliotekarie ställt upp "Spökryttarna från Ordebec" på ett lockande vis mitt i deckarhyllan och jag lånade den på impuls, utan att ha en aning om vem Fred Vargas var. Jag gillar deckare men inte den nya nordiska, realistiskt genområa stilen - och man kan inte läsa Agatha Christie hur många gånger som helst - så jag blev själaglad när jag upptäckte att "Spökryttarna från Ordebec" var ett fynd. Här finns kommissarie Adamsberg, lite lik Simenons Maigret, lugn och sig-själv-nog och ganska harmonisk (om han bara slipper sitta still för länge) som tänker och associerar på sitt eget vis, hans mycket personliga medarbetare, en legend om spökryttare som återkommer då och då längs en gammal väg för att ta någon med sig, djur av olika slag - och inte bara som smörgåspålägg! - och en humor som är alldeles lagom absurd. Som om det inte skulle vara nog är historien smart och könstänkandet befriande modernt.

Fred Vargas är arkeolog och historiker med medeltiden som specialitet. I "Spökryttarna från Ordebec" handlar det som sagt om en urgammal spökväg och även i "Budbäraren" finns medeltiden i bakgrunden, då Paris hotas av en ny pestepidemi och paniken sprider sig. Spänning, historia, humor - bättre kan det inte bli.

"Spökryttarna från Ordebec" är översatt till svenska av Marianne Öjerskog och "Budbäraren" av Einar Heckscher. De är utgivna i pocket av Sekwa förlag. Det är dessa två jag har läst hittills men det finns fler - tackolov.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post491
Next »