Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Uppsala:Pelle Svanslös

UppsalaPosted by Lena Wed, July 03, 2019 11:50:27
Den första boken om Pelle Svanslös kom ut 1939, Pelle är alltså 80 år vid det här laget. Men han bor kvar i gluggen vid Åsgränd, där nere till höger.

Pelle-staty i Stadsträdgården, stor och klättervänlig. Konstnären heter Kristina Jansson.Lekplats med Pelle Svanslös-tema i Engelska parken.

Kattövergångsställe i korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan.

En lite makaber, paleontologisk version av mycket gamla föregångare till Pelle, Måns, Bill och Bull finns på Evolutionsmuseet.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post567

Uppsala: Stora torget

UppsalaPosted by Lena Wed, July 03, 2019 06:58:03
Stora torget i Uppsala har en ovanlig form. Mitt på torget möts två gator som ett kors, det vanliga är att själva torget tar upp ett kvarter och är omgivet av gator. Andra svenska torg med den här korsformen finns (vad jag vet) i Haparanda och Piteå.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post566

Uppsala: Celsiushuset

UppsalaPosted by Lena Wed, July 03, 2019 06:52:28
Mitt på gågatan i Uppsala sticker Celsiushuset rebelliskt ut på snedden mellan de raka raderna av modernare hus.("Oratio obliqua" kallades huset av studenterna på 1800-talet).
Bottenvåningen är från medeltiden och placeringen visar riktningen på den medeltida gränd som en gång låg här. Då användes byggnaden som själagård - vårdinrättning för sjuka och fattiga.
På 1740-talet inrättade Anders ett astronomiskt observatorium här. (Tornet, med himmelsglob, revs tyvärr senare). Därefter har huset bland annat hyst olika studentnationer, IK Sirius, Orphei Drängar och Filadelfiaförsamlingen. Nu ägs det av Uppsala universitet.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post565