Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Lycke och Lage-ibland är det bra att det är vått

Om mina böckerPosted by Lena Sun, May 13, 2018 09:44:41

"Lycke och Lage-ibland är det bra att det är vått", Opal, 2011.

Illustrationer av Sara Gimbergsson.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post542

Sånger om Mille

Om mina böckerPosted by Lena Fri, February 09, 2018 06:38:56

I Umeå anordnar biblioteken varje år ett spännande projekt som heter Give me five. Förskolornas femåringar jobbar med en bilderbok på olika sätt och med alla sinnen. 2018 års bilderbok är Sara Gimbergssons och min Mille och den stora stormen. Två bibliotekarier i Umeå, Jesper Salander och Vicky Uhlander, har skrivit de här fina visorna, inspirerade av sagan om Mille:

https://soundcloud.com/user-532163888/jag-och-tibelutt

https://soundcloud.com/user-532163888/milles-vandringsvisa  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post514

GOTT NYTT ÅR!

Om mina böckerPosted by Lena Sun, December 31, 2017 11:31:12

Full fart mot det nya året med Alma och Boris!

(De dyker upp i Sara Gimbergssons och min ABC-bok i april.)

Gott nytt år!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post513

Spännande platser

Om mina böckerPosted by Lena Sat, December 16, 2017 06:58:18

I "Från Döda fallet till Ales stenar" har jag skrivit om olika platser i Sverige - men ett av kapitlen är annorlunda. Det handlar inte om någon specifik plats utan om s.k. jättekast (eller trollkast) som finns på många ställen. Jättekast är stora stenblock som ligger "utslängda" i landskapet och man trodde förr att de kastats dit av jättar eller troll. Ofta försökte de träffa någon närbelägen kyrka eftersom kyrkor ogillades av både jättar och troll.

I de flesta fall handlar det om vanliga stenblock men jättekasten kan också vara runstenar. Som vid Hälsingtuna kyrka i Hälsingland. Där står en väldig runsten som enligt en berättelse nerskriven på 1800-talet kastades av en jätte från fornborgen Tunaborg i skogen ovanför kyrkan.

Om fornborgen vet man inte så mycket, den är inte utgrävd, men troligen byggdes den på järnåldern som en försvarsborg. Numera syns bara rester av stenmur och vall. Hälsingtuna kyrka är medeltida men har byggt om och på senare. I kyrkväggen finns två klot inmurade, varför är oklart. Kloten är s.k. gravklot från ca 400-tal, alltså betydligt äldre än kyrkan.

All denna historia som genomsyrar landskapet fascinerar mig!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post512

Tore Silver Visselgren

Om mina böckerPosted by Lena Fri, December 08, 2017 06:58:39

Den här boken kom också i år. "Tore Silver Visselgren" med magiska bilder av Sara Gimbergsson. Sara och jag pratade och mejlade mycket medan boken blev till - och i slutänden blev den just så som jag ville ha den! Alldeles särskilt tycker jag om de två sista uppslagen: när Tore hjälper familjen ner ur eken (den bilden får mig att skratta) och när Tore och familjen omslutes av samma ljus trots att de är på olika ställen (den ger mig tårar i ögonen). Jo, och så gillar jag katten Korven väldigt mycket också.

Man lägger väl alltid en del av sig själv i sina figurer och Tore är lite lik mig. Jag skulle inte ha något emot att sitta i en ek ibland, med bara djur som sällskap, och vinden...  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post511

Magda och Loppsockan

Om mina böckerPosted by Lena Sun, July 30, 2017 07:05:32
Magda och Loppsockan finns nu i Opals nya Pärlan-serie. Och snart kommer även Magda och Anton.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post509

Mille och den stora stormen

Om mina böckerPosted by Lena Wed, September 14, 2016 09:49:27

Det har hunnit komma en bilderbok till i år, alldeles häromdagen, även den med bilder av Sara Gimbergsson. "Mille och den stora stormen".

Mille råkar ut för det hemska att hennes hus blåser iväg med stormen och hon måste hitta någon annanstans att bo innan vintern kommer. Men alla är inte så pigga på att släppa in henne...

Ja, det där känns igen. Dagens flyktingpolitik går ju allt mer ut på att förhindra, förbjuda och begränsa. Men det finns en fråga man borde ställa sig först: "Men vart ska de ta vägen om de inte får komma hit?"

När man har fått svaret på den frågan kan man återgå till att sköta politiken.

Vart TAR de vägen?

Flyktingarna försvinner inte för att vi stänger gränsen, inte deras problem heller.

Tiggarna försvinner inte för att vi förbjuder dem att tigga. Inte deras problem heller.

Tragedier finns även om vi inte ser dem.

Man kan ju för all del förbjuda fattigdom, som somliga föreslagit...

Alla barn har rätt till trygghet. Det bara är så.

Saras bilder är så vackra att jag hisnar.


  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post507

Min vän på andra sidan berget

Om mina böckerPosted by Lena Wed, September 14, 2016 09:34:43

Nu är det så längesedan jag skrev här att det väl inte finns en enda människa som bryr sig om att komma hit. Men ändå - i våras kom en ny bilderbok med illustrationer av Sara Gimbergsson, "Min vän på andra sidan berget". Den handlar om två grodor som gärna vill träffas, men tyvärr är det stora, branta berget i vägen.

En elev i en skola jag besökte frågade: "Men hur kan de känna varandra då?" Jag behövde inte svara, hon svarade sig själv efter att ha tänkt efter några sekunder: "De bodde förstås nära varandra förut, men flyttade." Ja, så kan det vara.

Som alltid är bilderna av Sara fantastiska, någon skrev att man kan ta varenda en av dem, rama in och sätta på väggen. Jo, fast då måste man riva sönder boken vilket jag inte vill rekommendera...

"Vid Mojnare sjö satt en grön liten groda. Vid Vejnare sjö satt en annan." Resten får ni läsa själva!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post506
Next »