Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Spökspårvagn

Om mina böckerPosted by Lena Mon, September 10, 2018 10:06:44

I min nya spökbok "Linje 15 till Rannebergen" hamnar en spårvagn i en kolmörk tunnel inne i ett berg - precis som på bilden. (Men på bilden är det linje 7 och en tunnel i Kortedala där inga spöken brukar synas till!)

Den 30 oktober blir det releasefest för boken i Göteborg. Då får den som vill och vågar åka en tur i stan med en riktig spökspårvagn...Mer info hos Bokförlaget Opal.


  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post562

Nominering

Om mina böckerPosted by Lena Fri, August 24, 2018 11:31:41

"Från Döda fallet till Ales stenar" är nominerad till Publishingpriset i kategorin fackböcker för barn. Vad kul!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post561

Bokmässan 2018

Om mina böckerPosted by Lena Sun, August 05, 2018 07:03:13

I höst ska jag presentera min nya spökbok "Linje 15 till Rannebergen", bland annat på Bokmässan i Göteborg. Bild av Filippo Vanzo.

https://bokmassan.se/programs/lena-arro-ingjuter-skrack-i-goteborg/

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post560

Läser korrektur

Om mina böckerPosted by Lena Fri, August 03, 2018 08:54:24

Jag läser korrektur på min kommande spökbok mitt i den dallrande sommarhettan. Alla fönster och balkongdörrar står vidöppna och jag läser HÖGT...(Det är enda sättet att verkligen hitta felen.)

Undrar just vad grannarna tänker om de hör "Genom fönstret såg vi att de vässade ett par långa träpålar med yxa och ställde dem vid trappan och vi undrade vad de skulle ha dem till." eller "Om man tittade ner i vattnet såg man först sin egen spegelbild, men sedan stack Källgubben upp sitt otäcka huvud och tog tag om ens hals och drog ner en i källan..." och liknande...

Som passande ackompanjemang brukar en grannhund yla ibland, alldeles som en varulv...  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post559

Ny spökbok

Om mina böckerPosted by Lena Sun, July 08, 2018 11:57:15
I september, när höstmörkret lägger sig över landet igen, kommer min nya spökbok: "Linje 15 till Rannebergen". Jag kommer att prata om den bland annat på Bokmässan i Göteborg.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post558

Sånger om Mille

Om mina böckerPosted by Lena Fri, February 09, 2018 06:38:56

I Umeå anordnar biblioteken varje år ett spännande projekt som heter Give me five. Förskolornas femåringar jobbar med en bilderbok på olika sätt och med alla sinnen. 2018 års bilderbok är Sara Gimbergssons och min Mille och den stora stormen. Två bibliotekarier i Umeå, Jesper Salander och Vicky Uhlander, har skrivit de här fina visorna, inspirerade av sagan om Mille:

https://soundcloud.com/user-532163888/jag-och-tibelutt

https://soundcloud.com/user-532163888/milles-vandringsvisa  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post514

GOTT NYTT ÅR!

Om mina böckerPosted by Lena Sun, December 31, 2017 11:31:12

Full fart mot det nya året med Alma och Boris!

(De dyker upp i Sara Gimbergssons och min ABC-bok i april.)

Gott nytt år!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post513

Spännande platser

Om mina böckerPosted by Lena Sat, December 16, 2017 06:58:18

I "Från Döda fallet till Ales stenar" har jag skrivit om olika platser i Sverige - men ett av kapitlen är annorlunda. Det handlar inte om någon specifik plats utan om s.k. jättekast (eller trollkast) som finns på många ställen. Jättekast är stora stenblock som ligger "utslängda" i landskapet och man trodde förr att de kastats dit av jättar eller troll. Ofta försökte de träffa någon närbelägen kyrka eftersom kyrkor ogillades av både jättar och troll.

I de flesta fall handlar det om vanliga stenblock men jättekasten kan också vara runstenar. Som vid Hälsingtuna kyrka i Hälsingland. Där står en väldig runsten som enligt en berättelse nerskriven på 1800-talet kastades av en jätte från fornborgen Tunaborg i skogen ovanför kyrkan.

Om fornborgen vet man inte så mycket, den är inte utgrävd, men troligen byggdes den på järnåldern som en försvarsborg. Numera syns bara rester av stenmur och vall. Hälsingtuna kyrka är medeltida men har byggt om och på senare. I kyrkväggen finns två klot inmurade, varför är oklart. Kloten är s.k. gravklot från ca 400-tal, alltså betydligt äldre än kyrkan.

All denna historia som genomsyrar landskapet fascinerar mig!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post512
Next »