Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Kullamannen - och Kråkguldet

KullamannenPosted by Lena Sat, August 23, 2014 07:14:54

Några saker tänkte jag inte alls på när jag såg Kullamannen som barn - t.ex. att man ser väldigt lite trafik. När barnvakten Jenny gasar iväg i lånad Renault 4, gör hon det på en traktorväg mellan åkrarna. Nu har jag läst att Jenny, alltså Lena Dahlman, saknade körkort - och att någon låg ihopkrupen på golvet och skötte pedalerna åt henne(!) - samt att man ville få det att se ut som om Sverige redan hade högertrafik. Kullamannen spelades ju in sommaren 1967 och i september samma år skulle högertrafikomläggningen ske, filmmakarna ville helt enkelt att TV-serien skulle kännas modern.

Utan körkort, på fel sida av vägen, med "gashjälp" på golvet - inte konstigt att man höll sig borta från de större vägarna!

En annan sak jag inte visste då var att Marianne, den enda tjejen bland de fyra ungdomarna, var tvungen att bleka håret och bli blondin för att få rollen. Typiskt.

Några andra osorterade fakta: Olle, som spelar Kaj och dessutom är berättare i Kullamannen - det är till stor del hans berättarröst som bär hela TV-serien - är son till skådespelaren Per Myrberg.

När Kaj kom tillbaka till sin skola efter inspelningarna åkte han förresten på gruppdäng, han skulle minsann inte tro att han var nåt!

Lille Tommy, Staffan Hallerstam alltså, ramlade av en häst och fick en blåtira, så att sminkavdelningen fick ett tufft jobb att dölja den, och filmaren måste filma honom från andra sidan under en tid.

Kullamannen hette från början Barnen i Kullaskogen, men regissören Leif Krantz ändrade namnet - och tyckte att TV-serien skulle avslutas i Kullamannens Hus. Problemet var bara att det inte finns någon grotta som heter så.

Däremot finns det en grotta som heter Tykarpsgrottan utanför Hässleholm - och det var dit filmteamet reste för att spela in de avslutande scenerna - och det var också dit dottern och jag reste för att avsluta vår tur i Kullamannens fotspår:

Under sommaren anordnas guidade turer i grottan, som egentligen inte är en grotta utan en kalkgruva.

Här bröt bönderna ( eller snarare deras drängar och pigor) kalk till bland annat kyrkbyggen.

Nu får man batterilyktor att lysa upp med men förr användes bloss och facklor vilket gjorde att hela grottan fylldes av rök. Ingen rolig arbetsmiljö.

Den som kryper igenom "tomtegången" får önska sig vad den vill - kruxet är bara att man måste vara snäll resten av året - och dessutom ha varit snäll tidigare under året! - om inte, kommer tomtarna att hålla en kvar i grottan i ett helt år. Jag kröp inte igenom tomtegången, utan traskade runt istället...

På vintern är det besöksförbud för människor i Tykarpsgrottan - för att fladdermössen som övervintrar här ska få lugn och ro.

Men Kullamannen då? Jo, hit till grottan kom doktor Miller med ringen för att hämta mikrofilmen, Kaj och Peter kom hit för att varna honom - och Ludvig kom förstås hit för att lägga vantarna på den där mikrofilmen. Nu svartklädd och med pistol, så man förstod ju att nu var det inte "kurragömma och datten längre, utan allvar"...

Hålet i grottväggen där mikrofilmen fanns gömd:

Och namnet på grottväggen som dyker upp i inledningen och avslutningen av varje Kullamannenavsnitt - Harald Svensson:

Vem var den mystiske Harald Svensson egentligen? Hade han med filminspelningen att göra eller råkade namnet bara komma med, det skulle jag bra gärna vilja veta.

Hur slutade Kullamannen då, lyckligt eller olyckligt? Det beror på hur man ser på saken. Doktor Miller, fredsvän eller terrorist? får tag på mikrofilmen, Kaj och Peter återvänder till Himmelstorp - och farbror Ludvig infångas i ett fiskenät och bortförs nesligen av Miller och hans danske, k-pistutrustade kollega - men jag är helt övertygad om att han snart lyckades övermanna dem och nu lever lycklig i någon diktatur någonstans.

Om, som jag skrev förut, Kajs berättarröst bär en stor del av Kullamannen, så bär Ludvig minst lika tung börda - en sån härlig skurk har inte skådats varken förr eller senare i svensk ungdomsfilm.

Avslutningsvis en bild från gruvbion i Höganäs med farbror Ludvig i högform. "Skrattar bäst som skrattar sist " - eller kanske "Skadeglädjen är den enda sanna glädjen" - passar bra som bildtext:

Kullamannen finns att köpa på DVD. Då får man även Kråkguldet, en annan klassiker med delvis samma upphovsmän och skådespelare, Dock inte farbror Ludvig, tyvärr, utan skurkar av betydligt mesigare sort...

Året efter att Kullamannen sändes på TV, gav Folke Mellvig ut boken Kullamannen, som bygger på filmmanuset. Boken finns fortfarande att låna, även om den numera har förpassats till bibliotekens källarmagasin. Jag lånade den häromdagen och hittade en handskriven anteckning på försättsbladet: "Världens bästa bok". Det håller jag inte med om, texten känns mer som en torr beskrivning av filmen. Men det slitna omslaget vittnar om att många läst den - kanske jag själv redan 1968? fast det har jag i så fall glömt.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post476

Farbror Ludvig forever

KullamannenPosted by Lena Fri, August 22, 2014 06:59:00

Höganäs museum är väl värt ett besök även för den som inte är intresserad av Kullamannen. En trappa ner finns en fantastisk utställning med underfundiga, roliga och vackra skulpturer av olika konstnärer och nedanför en annan trappa hittar man en utställning om gruvdriften förr.

Men det som framför allt lockar en Kullamannennörd är bion. Här på museet finns nämligen gruvbion från Höganäsgruvan, där Kaj och Peter och de andra i besöksgruppen fick se en diabildserie om kolets ursprung ( åh, jag minns de där diabildserierna från min skoltid! - "Brödets väg från åker till bord" och andra sömnpiller...)

Gruvbion flyttades hit när gruvan revs och man kan få se olika filmer om gruvdrift - eller Kullamannen!

Här ser jag nagelbitarscenen där fågelskrämman utanför doktor Miller hus börjar röra på sig. Naturligtvis är det farbror Ludvig som ligger bakom (masken).

I Höganäs (tror jag) fanns också lokaltidningskontoret där Marianne satte in annonsen om ringen.

En annan viktig plats i Kullamannen är Brunnby kyrka.

I kyrkan lämnade doktor Miller över en viktig skiss till ungdomarna, och utanför den upptäckte farbror Ludvig deras cyklar intill muren ( där finns lämpligt nog nuförtiden ett cykelställ), vilket ledde till en vild jakt över kyrkbänkarna.

Jo, jag vet, farbror Ludvig hade en folkabubbla, men ändå...

I kyrkan tog fru Werner kontakt med konfirmationseleven Annette Månsson med hjälp av solkatter och psalmverssiffror med dolda meddelanden.

Kyrktornet dit Kaj flydde, jagad av farbror Ludvig:

På Strand Hotell i Arild bodde filmteamet medan inspelningarna pågick sommaren 1967.

Här på Strand var det också som farbror Ludvig beställde en öl av Eddie Axberg - och till och med det lyckades den pålitlige Ludvig göra på ett ojämförligt hotfullt och oförskämt sätt.

"Där turisterna blandar sig med 200 grisar" var ett gåtfullt meddelande som doktor Miller fick i sin hemliga radiosändare och som ungdomarna löste ganska snabbt: Krapperups slott!

Några grisar verkar inte finnas här numera, men de formklippta buskarna där Marianne gömde sig för doktor Miller och hans danske kumpan hittade vi:

Vi hann gå runt i parken också. De här vackra rosorna har ett vackert namn: H. C. Andersen:

Fortsättning följer.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post475

Två vita, två blå

KullamannenPosted by Lena Thu, August 21, 2014 07:07:59

Handlingen i Kullamannenserien kretsar till stor del kring en ring, med två vita och två blå stenar. Att den är viktig förstår man, eftersom alla vill ha den, doktor Miller, fru Werner, farbror Ludvig - och Harry (Fred Gunnarsson) , som utger sig för att vara författare och ungdomarnas vän, men är han verkligen det? Doktor Miller, den klantige agenten, tappar ringen i Himmelstorp, där ungdomarna bor med barnvakten Jenny, och när de hittar den sätter de väldigt ordentligt in en annons under Borttappat i lokaltidningen. Det är fru Werner, konstnären som bor vid fyren - eller är hon kanske inte konstnär? - som svarar på annonsen.

Kullens fyr och jag med farbror Ludvighatt och med en hälsning till Martin Kristenson som skrev artikeln i Kapten Stofils Årsbok 2012 där han ställer frågan: "Vem är den bäste farbror Ludvig?" Svaret måste bli: Varken du eller jag, Martin - utan Bengt Brunskog, förstås!

Himmelstorp, i TV-serien Mariannes och Peters hem, och i verkligheten en hembygdsgård med sommarcafé,kan man också besöka när man går i Kullamannens fotspår:

Här på gården hade Jenny sin krukmakarverkstad,här slog luckorna i vinden och här blåste en badboll över stenläggningen när lille Tommy kom dit alldeles ensam med den förfärlige farbror Ludvig i hälarna.

En bit från Himmelstorp ligger doktor Millers hus:

Då stod det en fågelskrämma vid huset, mer om den senare.

I Kullamannen åker barnen till Höganäs gruva, för att träffa doktor Miller. Inspelningen gjordes i och vid Gustav Adolf-schaktet i Hustofta, men ingenting återstår av gruvan idag - utom en övervuxen trappa och lite kol:

På Höganäs museum kan man i alla fall se en modell av gruvområdet, där farbror Ludvig jagade lille Tommy så till den milda grad att han lärde sig cykla:

Fortsättning följer.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post474

I Kullamannens fotspår

KullamannenPosted by Lena Wed, August 20, 2014 07:50:17

Tillsammans med dottern har jag gjort en tur i Kullamannens fotspår, alltså TV-serien Kullamannen från 1967: en ungdomsthriller om fyra ungdomar som blir inblandade i en agenthärva. Deras föräldrar har rest till Italien och lämnat ansvaret till inkompetenta barnvakten Jenny ( Lena Dahlman), vilket ger ungdomarna fria händer att kasta sig ut bland spioner och storskurkar.

De fyra är Kaj (Olle Myrberg) som är berättare i serien, hans lillebror Tommy ( Staffan Hallerstam), deras kusiner Marianne ( Maria Lindberg) och Peter ( Håkan Waldebrandt).

Historien skrevs av Folke Mellvig, regisserades ( och skrevs om en hel del) av Leif Krantz ( en intervju med Krantz finns här ) och utspelar sig framför allt i Kullabygden i Skåne. Lokalfärgen var viktig, man har utnyttjat naturen, byggnaderna och sägnerna för att skapa spänning. Och man har lyckats - konstigt nog, eftersom själva grundhistorien om spioneri, världsfred och gömda mikrofilmer är osedvanligt svag - men fotot, skådespelarinsatserna och musiken ( av Charles Redland) gör tillsammans med miljöerna Kullamannen till en thriller som fortfarande skrämmer och roar. Efter nästan femtio år, tänka sig.

Vy från Kullens fyr - under klipporna väntade Kullamannen enligt sägnen på den som kom för nära kanten och tappade balansen:

En av huvudpersonerna i Kullamannen är doktor Miller (Leif Liljeroth), agent med uppgift att rädda världen från ohyggligt farliga vapen. Om Jenny är inkompetent som barnvakt, är doktor Miller än värre som agent. Han fumlar, tappar den viktiga Ringen, avslöjar hemligheter för barn och är helt enkelt så klantig att man kan misstänka att han fått betalt av motståndarsidan för att förstöra alla chanser till världsfred...

Här anländer doktor Miller till Shellmacken i Arild ( nu nerlagd, tror jag) för att hämta sin spionsändare, dold i en växtportör, samt en skraltig cykel:

Bilden är från en artikel om Kullamannenserien i Kapten Stofils årsbok 2012, skriven av Martin Kristenson. Och därifrån kommer även nästa bild som föreställer Skurkarnas Skurk i Kullamannen, den värsta, våldsammaste och otrevligaste bov man kan tänka sig. Han presenterar sig själv för ungdomarna med att säga: "Jag heter farbror Ludvig och jag är mycket snäll", men då ljuger han.

Ja, fabror Ludvig är en rejäl skurk, som hotar och jagar barnen med en frenesi som är imponerande. Dessutom äter han upp deras grillkorv. Det måste ha varit en rolig roll för Bengt Brunskog, där han sannerligen fick utnyttja sin av elakhet vibrerande radioteaterröst och sin iskalla blick, här ovan dold av ett par solglasögon.

Dottern och jag, med Ludvighattar, solglasögon och bistra Ludvigminer, vid Kullens fyr, där den mystiska fru Werner ( Berta Hall ) bodde:

Fortsättning följer.  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post473