Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Första december

Lite av varjePosted by Lena Tue, December 01, 2015 07:12:38

Jag vet! Jag har inte uppdaterat hemsidan på evigheter. Det beror på att min webbmästare är upptagen med annat och själv kan jag inte.

Men på Facebook öppnar jag första luckan i en adventskalender idag. Välkommen!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post505

Död Mans Pod

Lite av varjePosted by Lena Tue, October 13, 2015 06:52:20
Död Mans Pod bjuder på rysliga historier, och innan man lyssnar bör man se till att låsa dörren och dra en filt upp till hakan...Men vad var det där? Något som skrapade mot fönstret? Och jag som strax måste ut med hunden i oktobermörkret...Huhuhuhuuuu...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post504

För sjuttiofyra år sen

Lite av varjePosted by Lena Tue, October 21, 2014 07:47:08

Vindar är spännande ställen där man kan hitta nästan vad som helst, från döda fladdermöss till skatter. Se här ett vindsfynd:

Här finns en beskrivning av året i ord och bild av Bertil Almqvist. Det handlar förstås om gengas, brödkort, försvarslån och skördepermis. Och tomten bär på en karbidlykta...Se på hästen och kon, de har släktingar hos barna Hedenhös:

Det finns ett antal noveller också, bland annat en som handlar om Anders, en pojke som "...hade märkt, att stora människor och särskilt lärarinnor ofta blev förargade på en, utan att man kunde gissa varför."

Novellen börjar så här: "Jullovet var slut, skolan skulle börja. Anders pulsade fram genom snön och tänkte djupt på detta. En ny fröken skulle de få också, och hur skulle nu den se ut, undrade Anders. Deras förra fröken var väldigt gammal och väldigt arg. Hon sa själv, att man blev sådan av att i fyrtio års tid försöka pränta vett i dumma ungar. Anders suckade. Han visste nog, vem fröken i första hand räknade till de dumma ungarna."

Känns anslaget igen? Jodå, författaren är...

...Astrid Lindgren.

Det handlar om brev av olika slag och det är en rörande historia men jag tänker inte avslöja slutet...

Bläddrar man längre fram, hittar man " en saga för de yngsta", skriven av A.L. Kan det vara...?

Det vindsfyndet var väl en skatt?  • Comments(2)//blogg.arro.se/#post483

Oktober

Lite av varjePosted by Lena Thu, October 16, 2014 09:21:46

Nu har den kommit, den årstid göteborgarna kallar "hust".

Solen kommer bara en bit innan den bestämmer sig för att gå och lägga sig igen

och asparna rasslar ödesmättat, som skådespelare som väntat och väntat i kulisserna och ÄNTLIGEN fått kliva ut på scenen och hålla sin stora monolog.

Hundarna har alltid gillat hösten, eftersom de förknippar den med halvruttna äpplen och liknande läckerheter. Den här hösten vacklar Bella allt närmare gravens rand men vet det nog inte själv. Hon är oftast koppelfri - helt enkelt därför att hon vägrar gå annars.

Asta är skendräktig och har bara en sak i huvudet - att smita iväg någonstans där hon i lugn och ro kan gräva sig ett bo. Att jag finns i andra änden av kopplet när hon försöker kasta sig in under något hus berör henne inte alls,

men det berör mig i allra högsta grad. Jag råkade ut för en shoppingolycka häromveckan och försöker undvika plötsliga ryck i kopplet - liksom djupa andetag och att böja mig framåt...(Shoppingolyckan gick till så att jag skulle ta upp en påse Edamamebönor ur frysen på ICAMaxi. Det fanns bara några få påsar kvar i botten och frysen var stor och framför allt DJUP. För att komma åt bönorna måste jag ställa mig på huvudet, varvid jag tippade över kanten och gjorde illa revbenen. )

Eftersom jag alltså inte gärna böjer mig ner, har jag nöjt mig med att sparka omkring bland alla fina löv på marken. Men som tröst för att jag inte kan samla och ta hem dem, har jag läst Jessika Berglunds blogg, som jag återvänder till då och då och som alltid gör mig lika glad. Jessika är en samlare av allra bästa sort - en som samlar som ett barn, eller som Linné på sin tid - och så skriver hon väldigt bra också.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post481

Val - i Grönköping

Lite av varjePosted by Lena Sun, September 14, 2014 06:42:53
Valdag i hela Sverige - och även i Grönköping förstås. Där har man hittat ett nytt sätt att finansiera valkampanjerna: man säljer helt enkelt reklamplats på valsedlarna. Läs här om den grönköpingska ..."kreativitet, som digitala globaljättar som sökmotorn Guggel och skvallersajten Fejsbook ej komma i närheten av."

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post479

En spännande tvättstuga

Lite av varjePosted by Lena Tue, June 17, 2014 06:24:39

Tvättstugor är ofta sorgliga ställen med arga lappar, ludd i torktumlaren och kvarglömda udda strumpor. Därför var det så roligt att läsa om en tvättstuga som är annorlunda: inspirerande, spännande och läsvänlig! Den finns i Masthugget och det är Inger Lindahl som berättar om den på Barnboksnätets blogg. Läs och bli glad.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post464

Seriemord?

Lite av varjePosted by Lena Thu, May 15, 2014 06:35:22

Jag älskar serier, berättelser som förs framåt ruta för ruta med hjälp av bild och text och där allt måste vara mycket sparsmakat och genomtänkt för att få plats. Bara de rätta orden får vara med och då i perfekt harmoni med bilden - och hokus pokus, så har man en högklassig serie.

Att det tar tid och är svårt, förstår man ju. Att det är dåligt betalt per ruta, anar man nog. Men hur usel situationen verkligen är för svenska serietecknare, fattade jag inte förrän jag häromdagen helt naivt skrev till en serietecknare att "det vore väl bra med fler serier för barn?".

Om man vill få en serietecknare att explodera, är det den rätta frågan att ställa.

"Man måste typ vara helt galen för att vilja släppa en svensk barnserie" skriver han. Stora drakar har makten över utgivningen, små tidningar har liten chans att armbåga sig fram, som tex barntidningen Tivoli, som gjorde ett tappert försök 2009-2012, serieskapare får ÄNNU mindre betalt för barnserier än för barnboksillustrationer. Osv.

Den svenska barnserien är kanske helt enkelt död?

Men med en dåres envishet: Jag älskar serier och tycker att det borde finnas plats för nya, moderna, fantasifulla barnserier. Inget ont om Kalle Anka, Tintin, kapten Haddock, Asterix - men lite gubbiga är de allt...Och är inte serieformen perfekt som lättläst för barn och unga, ett mer aptitligt sätt att ta till sig en berättelse för den som känner ett motstånd inför stora textmassor?

Så jag hoppas på många galna serietecknare som vill och får skapa nya, spännande serievärldar för dagens barn. Men de ska ha betalt för det!

Nu i helgen är det förresten Barnseriedagar på Kulturhuset i Stockholm.

p.s. Klart att det ändå finns några (galningar) tecknare som ritar för barn. Här hos Barnboksnätet t.e.x. läste jag ett inlägg av Malin Biller som håller på med en Pixibok med text av Fröding. Jo, det är sant! Malin Biller har en skojig hemsida också.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post460

Helt plötsligt blev det vår

Lite av varjePosted by Lena Sat, March 22, 2014 11:08:54

Vi har sett den förut och vi vet att den kommer igen - ändå lyckas våren överraska oss varje år. Javisstja! Det var så här det var.
  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post452
Next »