Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Clas Ohlsson i Insjön, det har väl funnits i alla tider

NostalgiaPosted by Lena Thu, October 31, 2013 06:48:13


Den här Clas Ohlsson-katalogen är från 1938. Precis som nuförtiden kunde man skicka efter allt möjligt: fiskeredskap, sovsäckar ...nykonstruerad typ med madrassen framställd av gummiväv, där ovanpå en mycket tjock värmebibehållande nöthårsfilt, samt överst, närmast kroppen en beigefärgad flanell..., verktyg, rakhyvlar, måttband, kameror, åskskydd mm mm.
Men något som saknas i dagens utbud är alla böcker och skrifter som 1938 års katalog var sprängfylld av. Där fanns tex teateramatörpjäser: Besök hos doktorn, Jaså, fröken är inte gift, En riktig kanalje och s.k. förströelseböcker: Godbitar för ungdomens afton - innehåller bl. a. en föreläsning om människans uppkomst, teaterpjäsen "En stackars friare" och flera poem...Jomen, ungdomen var mer lättroad förr. Annan förströelselitteratur var Hypnos och suggestion och Bushido - behärska dina medmänniskor med tankens makt... Jag kan slå vad om att Salaligans ledare Thurneman skickade efter de där två sista.
Bäst av allt är ändå den här: De moderna danserna - Ni kan nu på en kväll lära Eder dansa vilken dans som helst ensam och utan musik, endast med ledning av denna bok...
Tanken svindlar. Om jag var filmskapare skulle jag göra en film om den kväll då ett antal sådana självlärda dansare samtidigt men oberoende av varandra bestämmer sig för att gå till Folkets Park för att testa sina nya kunskaper, bjuder upp varandra - och upptäcker att boken glömt att nämna ett par viktiga ingredienser i danskonsten, nämligen rytm och takt.


  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post424

Minnen

NostalgiaPosted by Lena Fri, February 01, 2013 07:41:59

Igår såg jag Minnenas Television på SVT där det visades en gala från 1966. Då (alltså 1966, inte igår) var jag tio år men jag minns inte att jag såg den ( fast vi hade TV vid det laget) Det kan ha berott på att mina föräldrar inte tyckte att det var något att titta på - min pappa ansåg av någon anledning att Svante Thuresson var en fjant och min mamma att folk som talade finlandsvenska var snorkiga. Så TV:n var kanske avstängd den kvällen.

Svante Thuresson var alltså med, tillsammans med de andra i Gals and Pals. De som talade - och sjöng - finlandsvenska var två av mina favoriter: Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson. Dessutom medverkade Monica Zetterlund, Hasse & Tage, Jan Johansson, Alice Babs med flera med flera. Och man hade man fått extra fint besök - Harry Belafonte och dr Martin Luther King. Tänka sig att ett par år innan han mördades stod Martin Luther King på Operan i Stockholm och kallade Sverige en "stor nation" som var med och kämpade mot rasism och ojämlikhet. Ganska häftigt.

För mig var galan en påminnelse om både det ena och det andra. Om framtidshopp och optimism. Om solidaritet. Om duktiga musiker och sångare. Om att man ( som Monica Z) sa n-g-r om svarta människor på den tiden, alltså utan att mena det nedsättande. Om man säger det idag är man väl antingen rasist eller har gått omkring med en ljudisolerad låda över huvudet de senaste tjugo åren.

För de något yngre kan det vara roligt att se hur disciplinerad och välklädd publiken var. Jomän, det var stil på oss förr.

Och de som deltar i dirigenttävlingen Maestro kan absolut lära ett och annat av Belafonte när han dirigerar publiken i "Matilda".

Den som missade galan kan se den till frukosten imorgon, då kommer den i repris.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post385

Vasaloppssöndag

NostalgiaPosted by Lena Sun, March 04, 2012 07:19:35

Just nu står en hel massa nervösa människor och väntar på att starta i Vasaloppet - kanske funderar de på om de vallat rätt eller var sjutton de ställde bilen eller var närmaste toalett finns eller hur de ska hämnas på sin svåger som anmälde dem...Eller på hur underbart det kommer att bli att trängas med tusentals andra under nio mil. Vad vet jag.

Lite lugnare var det när det allra första Vasaloppet gick av stapeln. Se här.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post337

Kånken forever

NostalgiaPosted by Lena Wed, October 12, 2011 16:50:34

Häromdagen köpte jag min andra Kånkenryggsäck. Den första köpte jag kring 1979 (de började tillverkas 1978 för att förebygga ryggproblem hos barn, läste jag på Wikipedia) - nu 32 år senare är den lite sliten men vem är inte det?

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post311

Tillbaka till 70-talet

NostalgiaPosted by Lena Fri, September 09, 2011 10:56:09

Jag har köpt en skivspelare på loppis, ställt upp högtalarna i varsitt hörn och burit ner lådan med gamla LP- och EPskivor från vinden.

Tänk att få höra James Brown och Maritza Horn och Cornelis igen, med det gamla, goda "raspet" i ljudet. Rekommenderas varmt till alla som känner för en nostalgitripp!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post307

Gamla böcker

NostalgiaPosted by Lena Thu, January 20, 2011 13:25:18

Gamla böcker är trevliga att bläddra i, särskilt när man egentligen borde göra någonting annat. I Godbitar från Grönköping 1984 står det:

Nu är våren här. Det är dags att uttaga vinterfodret ur våra baskrar.

Fast kanske inte riktigt än - även om solen värmer och talgoxarna sjunger är det ju bara januari. Men snart!

Jag hittade Nutidsmat och hemhushållning från 1958 också och i den finns allt från recept på Rökt fläskhare med tunga i gelé till handfasta råd om tvätt, sängköp, barnuppfostran och mycket annat. Dock ingenting om bokläsning eller böcker vad jag kan se, utom hur man rengör böcker på bästa sätt. Men det verkar som om författarna hellre vill uppmuntra läsarna till mer riskabla sysselsättningar:

Bildtexten lyder: Inga leksaker kan ersätta livet i naturen. Och man bör hellre ta risken av brutna lemmar än att ängsligt hindra barn från att skaffa sig träning och erfarenheter.

Mer ur boken:

Hur man lägger makeup: ( Ena ansiktshalvan representerar rätt sätt och den andra ansiktshalvan fel sätt. Bilden till höger visar ungdomlig makeup)

Dukat för vickning:

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post259

Snobben 60

NostalgiaPosted by Lena Wed, October 13, 2010 08:12:37

Snobben fyller 60! Undrar vad det blir i hundår? Tanken svindlar. Grattis i alla fall.

Snobben har ju författardrömmar ( Det var en mörk och stormig natt...eller hur det är han börjar sina romaner ) och det här klippet har jag haft med mig genom åren:

  • Comments(2)//blogg.arro.se/#post241

" Ni får inte skratta för då drar det på mig "

NostalgiaPosted by Lena Sat, October 02, 2010 08:38:54

Martin Ljung är en av de där människorna som, liksom Hasseåtages Robert Lind i Kramfors, funnits i alla tider, en av de där trygga som man växt upp med och som alltid skulle finnas där. Men nu är han borta. I minnet finns han i alla fall kvar och på Youtube.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post236
Next »