Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

I varje köttpajätare bor en hemlig vegetarian

VegetariantammejfanPosted by Lena Fri, March 01, 2013 13:04:37

Det står i nyheterna om den isländska matproducenten Gaedakokkar vars köttpajer vid analys visat sig innehålla - inte hästkött istället för nötkött - utan inget kött alls.

Och ingen har tydligen märkt det förrän analysen gjordes.

Man kan fråga sig varför det protesteras så mycket så snart en vegetarisk dag i veckan i skolmatsalen kommer på tal eller man nämner att jordens resurser och miljö inte räcker till om alla ska vara karnivorer.

Om folk kan tugga i sig köttpajer med 0 procent kött och vara nöjda så har vi kommit en bra bit på väg mot universell vegetarianism. Det räcker uppenbarligen att köttätarna TROR att det är kött de äter, alltså kan den lömska, världsomspännande vegetarianrörelsen (som jag tillhör) bara se till att infiltrera matindustrin, skriva KÖTT utanpå förpackningarna och sedan servera folk tofu eller quorn.

Hoahaha - idag Gaedakokkar! Imorgon MacDonalds!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post390

god jul god gris?

VegetariantammejfanPosted by Lena Wed, November 25, 2009 08:26:16

Efter bilderna från en grisfarm ( som jag inte sett eftersom jag blundade ) säger man på nyheterna att svenskarna tvekar inför skinkköpet. Så bra, får se hur länge tveksamheten hänger i...

Klart att det inte ser ut sådär på alla grisfarmer, men lika klart är att så snart någon startar en Farm för att föda upp andra varelser - för mat, päls, medicinsk forskning - blir det pengarna snarare än hänsynen mot djur som får styra. En grisfarmarrepresentant sa på TV att grisarna i Sverige får leva ett naturligt grisliv och att svenska grisar minsann har dubbelt så stor yta att stå på ( stå på alltså, inte springa omkring på, för det finns det inte utrymme för ) som andra europeiska grisar.

Jaha. Då är allt bra då? I alla fall om man tycker att det är ett naturligt grisliv att stå på samma ställe inomhus tills man blir slaktad...

Jag tycker inte det. Men så äter jag inte skinka heller.

Jag önskar inte att alla skinkätare ska storkna på julskinkan, det är jag för snäll för, men jag önskar att alla tänker efter en extra gång innan de tuggar och sväljer...

George Bernard Shaw, som var vegetarian och hävdade att djuren var hans likar, var dessutom en stor gottegris ( se där en annan och trevligare sorts gris än den farmade! ) fick maten tillagad och serverad av olika kvinnor i sitt liv. Från 1943 till hans död 1950 var Alice Laden hans hushållerska och hon tycks ha lyckats med att hålla honom nöjd trots att han klagade på matpriserna men ändå krävde högsta kvalitet. Om hon var nöjd med att bo isolerad på landet med en gnällig gammal gubbe till arbetsgivare är väl mer osäkert...( Man kommer att tänka på Ingmar Bergman och hans hushållerska. Någon borde hålla matlagningskurser för äldre, manliga konstnärer så att de kan fixa maten på egen hand. )

Hur som helst, Shaw gillade sötsaker och ur Mrs Ladens receptsamling kommer här ett recept på chokladsufflé:

3 dl mjölk och 60 g riven blockchoklad sjuds i en tjockbottnad kastrull tills chokladen har smält.

Smält 2 msk smör i en annan kastrull, rör i 1 1/2 dl mjöl, tillsätt chokladmjölken och låt alltsammans koka ihop.

Låt blandningen svalna.

Rör ner 1/2 tsk vaniljsocker, 3/4 dl socker och 2 äggulor. Vispa kraftigt.

Vispa 3 äggvitor till hårt skum och rör försiktigt ner i blandningen.

Grädda i en hög, smord form med raka kanter 45-50 min i medelgod ugnsvärme.

Servera genast.

Jo. en sak till: Kom inte och säg att " man kan inte bry sig om grisar så länge det finns människor här i världen som far illa". Varför i hela friden måste det ena utesluta det andra? Snarare tvärtom. Jag tror att om man utan att blinka kan se på när djur plågas, har man lätt att halka in på samma synsätt när det gäller människor...

  • Comments(3)//blogg.arro.se/#post152

Skolmatens vänner

VegetariantammejfanPosted by Lena Sat, August 01, 2009 12:19:26

När jag var barn, var jag inte någon vän av skolmaten, tvärtom. Det enda jag egentligen gillade var nyponsoppa ( trots att den tidens nyponsoppa stack i halsen ). De dagarna fick man dessutom två mjuka smörgåsar, en med ost och en med korv.

Andra dagar fick man kämpa med maten ( som las upp på ens tallrik vare sig man ville eller inte ) och försöka överlista vaktande lärare så att man kunde smussla in lapskojset eller den kokta fisken i en servett och kasta på utvägen.( Ibland fyllde jag kinderna som en hamster och spottade när jag kommit ut på toaletten. )Det där krävde faktiskt en massa energi och när man tänker efter är det konstigt att man hade ork kvar till skolämnena. Jag behöver nog inte säga att jag var ganska mager som barn...

Några maträtter jag minns:

Köttsoppa ( sönderkokta purjolöksstrimlor och trådiga köttbitar som fastnade mellan tänderna)

Leverbiff ( tjocka, grå biffar med konsistens som övermättade disktrasor och smak av någon annans inre organ )

Lapskojs ( samma trådiga köttbitar som ovan men nu i vattnigt potatismos )

Stekt strömming ( med ben som satte sig på tvären i halsen och kvävde en om man inte var extremt försiktig)

Kokt fisk - konsistensmässigt kunde den ha slunkit ner obemärkt, om inte kräkreflexen satt stopp för det.

Pölsa ( gråfärgad, hundmatsliknande sörja med överraskande hårda bitar som jag dåförtiden trodde var brosk men som jag senare har förstått var korngryn)

osv

(Antagligen var jag vegetarian redan på den tiden utan att veta om det)

Men inte ska man gnälla - utan tvärtom vara stolt över vår skolmat. Gratis skolmat finns faktiskt bara i Sverige och Finland. Men jag hoppas att dagens barn slipper den ångest som jag kände varje gång jag fick maten upplagd på tallriken av välmenande men oförstående vuxna. Snälla, låt barnen välja själva vad de vill äta! Visst äter man för att leva, men det gör väl inget om det är gott och trevligt också??

Allt om skolmat får man veta här: www.skolmatensvanner.se

Oj, jag glömde ( förträngde? ) det värsta av allt på 1960-talets skolmeny: kalvsylta! De trogna, trådiga köttbitarna återigen, nu i kall gelé. Mat som fick ögonen att tåras!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post95

Vegetariskt=Solidariskt

VegetariantammejfanPosted by Lena Fri, May 22, 2009 08:05:12

Matprogram på TV är vanliga numera - igår visade SVT ett avsnitt av" Niklas mat "som handlade enbart om vegetarisk mat. Bra! Vegetariskt är inte bara gott och nyttigt för den som äter - det är dessutom miljövänligt och solidariskt mot resten av mänskligheten och framförallt mot djuren. Jag kan aldrig vänja mig vid alla djurvänner på ridskolor, brukshundsklubbar och andra ställen,som hellre skulle vrida benet av sig än skada ett djur, men som utan att blinka äter en korv med bröd. Jag menar, vem var den korven medan den levde? Förutom alla kemiska tillsatser alltså...Hur levde den, hur transporterades den, hur dog den? Självklara frågor att diskutera runt grillen kan man tycka...

TV-Niklas föreslog vegetariska dagar i alla skolmatsalar. Ja, för sjutton, det är hög tid för kommunerna att vakna upp. Skoleleverna kommer inte att prestera sämre efter en falafel än efter en skiva kassler. Snarare tvärtom. Hög tid är det också att i skolorna diskutera de etiska aspekterna av vårt ätande och vårt varande i största allmänhet.

På 70-talet var det svårare att vara vegetarian än nu. Då betraktades man som flummig idiot eller klen och sjuklig, och beställde man vegetariskt på restaurang fick man rårivna morötter och tomatklyftor, möjligen med en klick keso. Numera är det inga problem att få varm, god och nyttig vegetarisk mat ( utom i Svartå i Närke ).

TV-Niklas recept finns på svt.se Tex pasta med spenat och tofu. Gott gottigottgott...

Och så kan man gå in på standuppvegetarianen Peter Wahlbecks sida wahlbeck.se också. Jag vet inte om det finns recept där men det ordnar han nog om man frågar snällt.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post65