Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Heja Hallstahammar!

BibliotekPosted by Lena Fri, October 26, 2012 08:05:13

Jag älskar bibliotek och nu har jag varit på ett riktigt fint ett, i Hallstahammar. Det som gör ett bibliotek bra är förstås inte bara lokalen och böckerna utan framför allt personalen. Engagerade, driftiga, glada och kunniga bör de vara. Och just så är de i Hallstahammar. Nu under hösten har de en föreläsningsserie på biblioteket som heter Allt är Möjligt på Biblioteket - och precis den känslan fick jag vid mitt besök, att allt är möjligt. Under pågående kulturvecka har man kunnat Låna i Mörker, se fotoutställning, äta tårta och dansa hip-hop. Imorgon lördag ska en gosedjursövernattning arrangeras, bara det är så spännande att det knottrar sig. Ska de klara natten utan att få hemlängtan eller..?

För egen del träffade jag många trevliga femteklassare och berättade om spöken och ruskigheter ur historien. En kul sida av författaryrket!

Heja Hallstahammar och alla andra bibliotek. Ni är viktiga!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post368

Tvättstugebibliotek

BibliotekPosted by Lena Tue, September 25, 2012 10:45:30

Gävleborgs första tvättstugebibliotek har invigts - i Iggesund. Själv har jag aldrig besökt ett sådant, men det låter som en god idé. Medan man väntar på att tvättmaskinen eller torktumlaren ska bli färdig ( och längre minuter än de som anges i tvättmaskiners display finns inte, särskilt den allra sista minuten, då man står och greppar luckans handtag och väntar på att äntligen kunna öppna och stirrar på den där ettan som aldrig försvinner trots att maskinen för länge sedan tystnat och man själv fått gråa hår och blivit efterlyst på radion av sina anhöriga som inte sett till en på så länge ) har man ju inte så mycket att göra i en tvättstuga utom att skriva arga lappar till grannen som inte tog bort luddet efter sig ( något i den här stilen kanske: "Du din jävel som torktummlade en matta i 1:an MÅ DU BRINNA I HELVETET!" - ett meddelande som finns att läsa på en sida som heter Arga Lappen. ) Att istället försjunka i en bra bok är mycket trevligare och dessutom bättre för blodtrycket. Och den som läser mycket skriver bättre och kommer sedan att kunna formulera sina arga lappar på ett allt slagfärdigare vis - så vad jag kan se finns bara fördelar med tvättstugebibliotek.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post361

Skolbibliotek för alla - nej minsann

BibliotekPosted by Lena Wed, April 11, 2012 11:38:11
Enligt den ny skollagen ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek. Bra. Men tyvärr visar preliminär statistik att kring hundratusen barn och ungdomar går i skolor som saknar bibliotek. Dåligt. Uselt till och med. Och orättvist. Alla borde naturligtvis ha samma chans att låna och läsa böcker - och inte minst att träffa kunniga vuxna att diskutera böckerna med. Bibliotekspersonal alltså. För ett obemannat bibliotek är inte ett riktigt bibliotek, bara ett rum med böcker i hyllor och det är något helt annat.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post343

"Jag är boken"

BibliotekPosted by Lena Fri, January 20, 2012 11:19:34

Den här veckan har Eva Selin gästbloggat hos Barnboksnätet och berättat om något spännande som jag inte kände till förut: "Jag är boken". Helt kort handlar det om boktips för ungdomar mellan 13 och 25 år. Men det är inte vilka boktips som helst - de är personliga och kommer från bibliotekariehäxan Babajaga ( inte den förfärliga Babajaga som bodde i ett hus byggt av människoben, utan en betydligt trevligare) Jag skulle ha skrivit dit direkt om jag varit lite yngre...Läs mer här.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post332

Vems är biblioteken?

BibliotekPosted by Lena Wed, May 11, 2011 11:35:17

För mig är det självklart att alla -oavsett ålder, ekonomi, bostadsort- ska ha tillgång till ett bibliotek. Och biblioteket dit jag går ska förstås ha samma böcker,samma service och samma kunniga personal ( nej, inte samma, det vore att begära för mycket av de stackarna, det skulle bli ett ruskigt flängande för dem kors och tvärs över hela Sverige! Jag menar alltså personal med samma utbildning och kunskap ) som biblioteket dit du går. Gratis. Inte vill jag att en klåfingrig föreståndare en dag bestämmer sig för att börja ta betalt för utlåningen, eller för att välja bort de böcker ur hyllan som lånas sällan eller som inte är tillräckligt bra...enligt föreståndaren alltså...eller som bestämmer sig för att det viktigaste för ett bibliotek är att göra så stor vinst som möjligt. Nej, hu. Biblioteken ska vara allas, alltså drivas offentligt.

Sveriges Författarförbund har skrivit ett öppet brev till landets kommuner och där står det bland annat:

"Konkurrens är raka motsatsen till bibliotekens grundval: samordning, samverkan och öppenhet."

"Bibliotekens omvittnade stöd från den breda allmänheten bygger på ett unikt förtroende för verksamheten. Biblioteken utgör ett komplement till marknadens och medias kortsiktighet och brist på fördjupning. Biblioteken fungerar också som en öppen mötesplats, kanske den enda, för människor i olika åldrar, från olika kulturer och med olika sociala bakgrunder. Biblioteken skapar kort sagt tillit till samhället.

Sveriges Författarförbund ser det svenska offentliga biblioteksväsendet som ett demokratiskt fundament och en grundstomme i den svenska kulturpolitiken.
Den självklara konsekvensen av denna folkbibliotekens roll och värdegrund är att verksamheten bedrivs i offentlig regi. "

Hela brevet finns att läsa här.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post290

Bibliotek för alla?

BibliotekPosted by Lena Wed, February 16, 2011 09:16:22

Nacka kommun har beslutat att överlåta driften av sina sex folkbibliotek till privata aktörer, något som oroar både Nackas medborgare och Sveriges Författarförbund. Mats Söderlund, ordförande i SFF, säger: Bibliotekens bestånd av böcker och annat material ska ha relevans över tid och ämnesområden, och rikta sig till alla befolkningsgrupper. Detta är inte förenligt med vinstmaximering ...

Alla som har möjlighet kan delta i en manifestation för biblioteken torsdag 17 februari i Nacka. Mer finns att läsa här.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post265