Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Den som läser en bok blir klok

SkolbesökPosted by Lena Fri, May 02, 2014 07:00:07

Att göra skolbesök är ett äventyr. Man vet aldrig riktigt vad som ska hända när man kliver in i ett klassrum. Däremot kan man vara säker på att när man kliver ut igen är man proppfull av nya intryck och ideer.

Under våren har jag gjort besök i några olika skolor och träffat många elever. Vi har diskuterat så skilda saker som mod, pojkars och flickors status i barnböcker, knoparmoj och andra hemliga språk, monster under sängen samt olika sätt att ta livet av någon i en skräcknovell.

Ibland har jag haft sällskap av sonen Torbjörn som med sång och gitarrspel gett en extra dimension till besöken. Han avslutar alltid med en bokboogiewoogie vars enkla men viktiga budskap "Den som läser en bok blir klok" taktfast bankas in i medvetandet och förhoppningsvis blir kvar där som en subliminal påminnelse om bokens betydelse.

Om även den som skriver en bok blir klok, vet jag inte (det borde väl i mitt fall ha visat sig vid det här laget, kan man tycka) - men hur som helst har skolbesöken inspirerat mig till mer skrivande.

Stort och varmt TACK till alla elever, lärare, skolbibliotekarier och andra jag mött i vår!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post456

Tack, Borås och Göteborg

SkolbesökPosted by Lena Thu, April 18, 2013 07:23:52

Jag har precis kommit hem efter en dryg veckas skolbesök i Borås och Göteborg. Intensivt men roligt! Och särskilt roligt tycker jag att det är att få en chans att titta in i olika skolbibliotek. Vilken tur att de finns. Vilken tur att så många engagerade skolbibliotekarier finns! Biblioteken blir inte bara en inkörsport till litteraturen utan också en mötesplats, ett stormens öga om man så vill, en lugn plats mitt i den ganska stressiga arbetsplats som skolan ändå är.

Men allra roligast är förstås ändå att träffa alla barn! Tack för alla frågor och tips och kommentarer!

Och tack till Torbjörn som var med på skolbesöken i Göteborg och spelade och sjöng, det var väldigt uppskattat bland barnen!

En mindre rolig sak jag ser i skolorna är något som inte är en hemlighet: lärarna håller på att ryckas i småbitar av alla krav och arbetsuppgifter som hackar upp deras arbetstid till rena pölsan. Rastvakt, matvakt, pappersarbete, provrättning, förberedelse, föräldrakontakt, löneförhandling osv osv - och mitt i allthop ska det ju finnas lite tid kvar till undervisning och samtal med eleverna. Eller? Politikerna som styr vet lika väl som jag och alla andra vad som håller på att hända i skolan, så är det inte dags att försöka vända skutan nu innan den går alldeles på grund?

Nu är jag i alla fall hemma igen, trött och nöjd, och ska ta itu med uppgifter som att bada hundar och spana på vårfåglar. Bofinkarna har kommit medan jag var borta och sjunger öronbedövande, snön har börjat smälta undan och våren är på gång. Så skönt.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post397

Göteborgs Litteraturvecka

SkolbesökPosted by Lena Sun, April 01, 2012 08:40:07

Förra veckan deltog jag i Göteborgs Litteraturvecka tillsammans med 45 andra barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer. Varje morgon gav vi oss ut och spreds med vindarna ( eller spårvagnen) till olika skolor runt om i Göteborg, där vi träffade barn och unga från förskola till gymnasium.

Det var otroligt kul! För mig var det lite annorlunda än vanligt eftersom jag den här veckan hade med mig min vissjungande/visskrivande son. Vi berättade om att skriva böcker, sångtexter, dikter, musik. Vi pratade om språk av olika slag, vi spelade teater, sjöng och dansade. Och barnen frågade, kommenterade, funderade och dansade med!

Att ha med en musiker var häftigt. I vanliga fall är jag ensam på mina skolbesök och pratar. Om bilderböcker eller spökböcker allt efter ålder på barnen. Det går jättebra, men det kan bli lite segt för de minsta barnen att sitta stilla så länge. Så när Torbjörn tog upp gitarren och brast ut i musik då spratt det till i armar och ben. Och alla - som kanske väntat sig poplåtar med engelsk text - lyssnade andäktigt på de kluriga visorna på svenska.

En sak till: att vara med om en sån rolig vecka är föryngrande! När barnen i den skola vi besökte sista dagen fick höra att Torbjörn var min son, tappade de hakorna och en liten kille utbrast: Han kan inte vara ditt barn! Han ser ju mycket äldre ut än du!

Haha! Det där kommer sonen (24 år ) att få höra en och annan gång...

Tack Göteborg!

Och tack till den elev som gav mig den här lappen, bättre än all världens priser och diplom, som nu sitter på mitt kylskåp och som jag är alldeles otroligt stolt och glad över:

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post342

LÄSSURR

SkolbesökPosted by Lena Tue, March 20, 2012 08:49:28

Några bilder från Lässurr i Hultsfred, fotografen heter Magnus Karlsson.

Här signerar jag böcker, omgiven av glada barn:

Och här en av förskolelärarna som dagen till ära bakat Kärleksmums. Mums!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post340

LÄSSURR

SkolbesökPosted by Lena Tue, March 20, 2012 08:17:31

Förra veckan hade jag den stora glädjen att träffa en hel massa förskolebarn i Hultsfreds kommun, som varje år deltar i något som heter Lässurr. Lässurr startade 1998 och är ett läsfrämjande projekt i Kalmar län. Kommunerna väljer en särskild bok att arbeta med i förskolan och i år var Hultsfreds Lässurrsbok Sara Gimbergssons och min Lycke och Lage - ibland är det bra att det är vått.

Besöket var fantastiskt trevligt, jag träffade som sagt många förskolebarn och vi diskuterade allt mellan himmel och jord och alldeles särskilt sådant som har att göra med VATTEN och VÅTT. Jag bjöds på både kaka och sång och barnen fick varsitt ex av boken som jag hoppas kan vara ett litet läsinpirationsbidrag. Teckningar fick jag också, fantasifulla och fantastiska, jag kan inte visa alla, men här är en, ritad av Astrid:

Tack alla barn och alla vuxna, ett särskilt tack till barnboksbibliotekarien Magnus som skjutsade och såg till att jag kom rätt och delade med sig av sitt engagemang för barnböcker!

Surra på, Hultsfred!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post339

Skolbesök

SkolbesökPosted by Lena Sun, November 13, 2011 10:58:49

Den senaste veckan har jag träffat hälften av alla femteklasser i Karlskoga kommun och alla i Degerfors, och som extrabonus några sjätteklasser också. Det blev många roliga möten med elever, många frågor, många svar och mycket inspiration för mig som annars i mitt arbete inte träffar så mycket folk. Tänk att det faktiskt finns människor som läser mina böcker (ibland undrar man över det när man skriver).

Inte nog med det - jag hade sån tur att jag fick vara med om Bokens Dag på Folkets Hus i Karlskoga. Där fick vi lyssna på fyra författare: Elizabeth Gummeson, Bo Hagström, Linda Olsson och Rikard Wolff,en konferencier som spred litterära citat omkring sig som gräsfrö: Odd Zschiedrich, samt gitarristen Gunnar Nordén som ackompanjerade Rikard Wolff. En varierad och härlig kväll.

Olle i Pistvakt brukar, innan han somnar på kvällen, utbrista i ett belåtet: En sån dag!Jag känner likadant, fast min utbristning blir snarare ett belåtet: En sån vecka! STORT TACK till Sylwia och Harriet, till alla på bibliotek och skolor som skjutsade och samtalade och bjöd på kaffe och mest av allt: TACK alla elever! Ni lyste upp en annars ganska grå november.

Och på tal om att lysa upp: Degerfors bibliotek har det varmaste röda golv jag någonsin klivit på ( för att inte tala om den varma personalen som jag dock INTE klev på) och en härlig väggmålning av Uno Vallman i entren.

Lika varmt välkommen kände jag mig på biblioteket i Karlskoga där jag fick den här kassen som jag nu bär runt på med stolthet: ( På den andra sidan står det JAG ÄGER )  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post317

En dikt om dagen

SkolbesökPosted by Lena Sun, October 09, 2011 07:51:53

Tomas Tranströmer är ju aktuell nu och jag läste just på Barnboksnätets blogg om ett skolbesök han gjorde en gång i tiden. Inger Granberg berättar här om tonåringens möte med "gubben".

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post310

Skolbesök på hög nivå

SkolbesökPosted by Lena Thu, April 14, 2011 08:05:22

Skolbesök på hög nivå har jag nyss varit på, nämligen på Höga Kusten. Det var mitt första besök i de trakterna och det blev mycket lyckat. Jag har sett Skuleberget, åkt över Höga Kusten-bron och ätit semla hos Skogs-Hilda i Ullånger ( obs att betoningen ligger på andra stavelsen i Ullånger ) Men framför allt har jag träffat en massa trevliga elever som har lyssnat, frågat, kommenterat och delat med sig av sina tankar och funderingar. Skolbesöken är en viktig och rolig del av en barn- och ungdomsboksförfattares arbete, de sätter fart på cirkulationen i både huvud och kropp och ger kraft att skriva vidare. Så stort tack till alla elever i årskurs 4-6, och all personal, på skolorna i Nordingrå, Torrom, Ullånger, Docksta och Lugnvik! Och ett extra tack till Eva som var både organisatör och chaufför och dessutom trevligt sällskap!

Jag bodde förresten i Örnsköldsvik och det var överraskande och nästan bisarrt att komma ut från hotellet och se en hoppbacke torna upp sig mitt i stan ( jag testade den dock inte eftersom jag vill leva ett tag till... )- se här.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post284
Next »