Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Från Barbro till Bildung

LäsningPosted by Lena Wed, June 04, 2014 08:08:13

Jag var med och applåderade när Barbro Lindgren fick ALMA-priset häromdagen och när jag efteråt trängde mig ut ur Grünewaldsalen för att snappa luft träffade jag barnlitteraturkonsulenten Katarina Dorbell som berättade om projektet Sommarboken. Det är en nationell satsning där alla folkbibliotek kan delta och som går ut på att få barn att läsa under sommaren - men inte på grund av krav, tvång, poängjakt eller betygshets utan av egen fri vilja. Lustläsning utanför skolan alltså. Skolans engagemang i barns läsning är nog så viktig men det behövs fler ingångar eftersom det är en sak att knäcka läskoden och en annan sak att förstå texten, ja, det där har det ju talats mycket om på senare tid. Katarina Dorbell deltog i en seminariedag på Rosenbad 3 juni där hon berättade om projektet och det spelades in av SVT och kommer att kunna ses på Kunskapskanalen.

När det handlar om läsning och läsförståelse är det lätt att glömma att det också är viktigt att kunna skriva. Jag som gick i skolan för längesen och fick lära mig att skriva skrivstil och framför allt för hand med penna och papper har svårt att riktigt sätta mig in i hur det skulle vara att växa upp med tangentbord som skrivredskap. Jag har anat mer än vetat att handskriften är viktig, bland annat finns det många elever som under lektioner eller författarbesök gärna ritar/skriver samtidigt som de lyssnar, därför att det hjälper dem att koncentrera sig. Då menar jag inte att de gör anteckningar utan helt enkelt "kluddar".

Nu har jag fått bekräftat att det är viktigt - i en artikel i Akademibokhandelns gratistidning "Läs" läste jag en artikel som heter "Handskriften är viktig för hjärnan". Där står bland annat att "när vi använder handskrift, särskilt skrivstil, aktiveras större områden i hjärnan än när vi bara trycker på tangenter eller sveper på en skärm. Barns hjärnor utvecklas och mognar mer, medan äldre behåller skärpan och stärker minnet. Studenter som antecknar för hand minns bättre vad de lärt sig och blir bättre på att lösa problem."

Det är dr Karin H James vid University of Indiana som forskat på handskrift och hjärnvågor hos barn. Läs mer här.

Men hur står det egentligen till med skrivstilen? Bland unga släktforskare och historiker lär det vara stora problem med att läsa gammal handskrift i kyrkböcker och andra källor. Jag vet inte ens om barn lär sig skrivstil i skolan längre - om inte är det nog dags att tänka om. Det sparar mycket tid och möda för den som skriver om man har lärt sig ett sätt att binda ihop bokstäverna, självklart för oss äldre.

Hur som helst är skrivandet en viktig pusselbit i det komplicerade livsprojekt där även läsförståelse ingår. En människa behöver så mycket mer än alfabetet och multiplikationstabellerna för att bli hel. För att förstå och inte bara kunna behövs ett ordförråd och det skrapar man ihop med hjälp av kunskap, bildning, erfarenhet, samtal, genom att tänka själv och dra egna slutsatser. Ur allt det kommer empati och fantasi och lust att läsa och lära mer - och till slut har man något som väl kan kallas Bildung. För det handlar ju om hela människan och alla pusselbitar är viktiga.  • Comments(2)//blogg.arro.se/#post463

Skulle läsning inte vara viktigt?

LäsningPosted by Lena Wed, September 04, 2013 06:46:50
Det står i DN om Gärd, 81, som inte kunde läsa sin bok när hon blev inlagd på sjukhus, därför att en glödlampa var trasig och ingen hann eller ville byta den. Och nyligen meddelades att Stockholms skolor drar in extrastödet till elever med dyslexi.
Man skulle nästan kunna tro att läsning inte är viktigt.
Får man gissa att beslutsfattarna i båda dessa fall har god syn, inga egna problem med dyslexi samt saknar inlevelseförmåga? Eller är ihopträngda i ett hörn av överväldigande sparkrav som pressat samman deras empatiska förmåga till en stenhård liten boll?
De borde läsa en bra bok.

Läser man länge så lär man sig någonting, eller glömmer sorgen, eller somnar - men man vinner alltid något." Henryk Sienkiewicz

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post417

Läs och lev länge

LäsningPosted by Lena Fri, October 12, 2012 07:32:30

Dalarnas äldste man (105) uttalade sig nyss på lokalnyheterna om hur det kommer sig att han är så pigg trots den höga åldern: Han läser tidningar varje dag och så en och annan roman han tycker om.

Där ser man. Litteratur för Livet. Kanske borde böcker skrivas ut på recept, som motion.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post366

Läs en bok!

LäsningPosted by Lena Mon, April 23, 2012 10:57:25

Världsbokdag.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post344

Mind the gap

LäsningPosted by Lena Wed, December 14, 2011 08:38:07

"Läsförmågan är kungsvägen till skolframgång" skriver Goran Linde, professor emeritus i pedagogik, och visst är det så. Läsförmågan ger dessutom stor glädje och självsäkerhet.

Men om man inte har läsförmåga då?

"48 % av pojkarna läser aldrig för nöjes skull" skriver Mats Björnsson, tidigare analytiker och ämnesråd vid Utbildningsdepartementet.

Alla vet att det man har svårt för blir tråkigt och jobbigt. Den som har svårt att läsa söker sin kunskap på annat håll än i böcker och tidningar, och börjar knappast läsa en bok bara för att det verkar roligt. Tröskeln är alldeles för hög och det finns så mycket annat att lägga sin tid på.

Vi s.k. goda läsare vet allt det här och ändå inte. För den som alltid varit en lustläsare är det svårt att ta till sig. Glappet - ravinen - mellan "oss" och "dem" är så stort att man knappt ser den andra sidan.

En slutsats som jag måste dra är att lättlästa böcker behövs. Men tänk om någon fastnar bland de lättlästa böckerna och aldrig kommer vidare, ve och fasa, säger somliga. Ja, men då fick de i alla fall en lättläst upplevelse istället för ingen läsupplevelse alls!

Att komma igenom en hel bok ( fråga lärare och elever i skolorna ) kan bli till en personlig framgång, en glädjerik stund och kanske en stig som så småningom leder till den där kungsvägen. Det gäller bara att det finns böcker att välja bland, böcker för alla. En trösterik tanke även för en författare som i dystra stunder undrar om det verkligen behövs fler böcker...Men det gör det - svårlästa, lättlästa, roliga, spännande, intressanta, tankeväckande, tjocka, tunna, alla sorter. Och så behövs en acceptans bland oss bokmalar inför det faktum att somliga aldrig kommer att läsa en bok av lust, men ändå hamna på kungsvägen mot framgång. Det finns ju som bekant aldrig bara en sanning, som tur är.

Hos Centrum för lättläst hittar man fakta och svar om läsning och lättläst. Och om högläsning för äldre och dementa, en annan framgångssaga.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post327

En jättestor bokcirkel

LäsningPosted by Lena Wed, January 12, 2011 10:05:36

Stockholm läser är ett årligt evenemang som arrangeras av Stockholms stadsbibliotek och Författarcentrum. Det handlar om att så många stockholmare som möjligt ska läsa samma bok-samtidigt- och sedan diskutera den. En bra idé som initierades av författaren Helena Sigander. Det påminner lite om hur det var när det bara fanns en TV-kanal och alla hade sett samma program.

Årets bok är Norrtullsligan av Elin Wägner. Spännande - jag tror att jag ska läsa den trots att jag inte bor i Stockholm. Varför inte Sverige läser?

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post258

Läsa - en rättighet

LäsningPosted by Lena Fri, October 15, 2010 08:23:38

På nyheterna hörde jag nyss att bara ungefär hälften av Sveriges landsting erbjuder hjälpmedel till skolelever med dyslexi. Lagen, som borde vara lika överallt, tolkas olika och det innebär att för eleverna blir det ett lotteri. Den som har tur får hjälp, den som har otur får det inte.

Alla har rätt att lära sig att läsa och skriva.

Skolan ska vara lika för alla.

Det är självklart, tycker jag. Man kan inte börja prata om kostnader därför att kostnaderna blir mycket högre utan jämlikhet och hjälp till alla. Inte bara mätt i pengar, utan även i livskvalitet.

Hoppas att alla elever med dyslexi och deras föräldrar kämpar på och väsnas tills de får den hjälp de behöver.

Alla har rätt att njuta av en god bok. Eller en dålig. Det är valfritt. Huvudsaken är att var och en får göra valet själv.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post242

Lättläst eller svårläst

LäsningPosted by Lena Tue, July 07, 2009 12:24:18

Jag ser att lättlästa böcker för barn sorteras under rubriken " För lässvaga " på de stora nätboksförsäljningsställena.

Jaha. " Lässvaga ".

Svaga på att läsa.

Inte precis ett ord som lockar den som är " lässvag "att leta böcker. Snarare ett ord som riktigt gnuggar in att det inte är ok att inte vara bra på att läsa. För då är man svag.

På biblioteken tror jag att det står Lättläst, Äppelhylla eller dylikt vilket låter bättre. Man ska ju våga närma sig hyllan med lättläst utan att skämmas och utan att känna sig annorlunda.

Någon som har ett förslag på ett alternativ till " För lässvaga "? Jag lovar att vidarebefordra till Bokus, Adlibris m fl.

En idé är att helt enkelt visa en provsida ur boken så får var och en avgöra själv om boken verkar lagom. Numera kan man ju ofta bläddra i böcker även på nätet.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post81