Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Hjältar finns

Alla möjliga människorPosted by Lena Sun, July 14, 2013 09:52:10

Det är snarare kunskap och envishet än vapen och dumdristighet som gör en hjälte. Även om det sker förväxlingar ibland.

Orienterings-VM och ett fynd gjort av Missing People fick mig att tänka på en hjälte. Och en treårig flicka som gick ut efter en katt och försvann. Det hände i trakten där jag bodde dåförtiden och som småbarnsförälder var det omöjligt att inte engagera sig. En försvunnen treåring i december - det förstod man att det var bråttom. Så när skallgångskedjor organiserades lämnade jag mina barn hos snälla grannar och anmälde mig.

Det blir en konstig stämning när man går i en skallgångskedja, en gemenskap med människor man aldrig annars skulle träffat, en känsla av att man befinner sig inne i en bubbla där allt som händer utanför är oväsentligt. Vi gick och vi gick men flickan förblev försvunnen. Rykten snurrade i luften om mystiska bilar som synts i trakten och själva Saida uttalade sig (om jag inte minns fel) och sa sig ha sett en man plocka upp flickan. Men ingen visste något bestämt utom att flickan var borta.

Letandet började förstås i själva närområdet, i hemmet och uthusen, sedan i allt vidare cirklar i skog och mark. Det var bara ett område i närheten av flickans hem som inte genomsöktes eftersom sökledarna ansåg det vara alltför oländigt. Man kunde inte tänka sig att någon skulle gå in där frivilligt - men misstaget var att man tänkte som en vuxen, inte som en treåring eller en katt.

Tiden gick, jag tror ungefär två och ett halvt dygn ( för flickans föräldrar måste det ha känts som en hel, lång evighet, det förstår jag därför att ett av mina barn försvann en gång, inte alls länge men jag hann få både panikångest och gråa hår på den stunden ) och fast man fortsatte leta började det kännas hopplöst. Inte kunde flickan vara vid liv efter så lång tid, ensam i skogen? Den tredje dagen( tror jag ) kom och gick och alla var färdiga att ge upp, avsluta sökandet och göra nya planer. Utom en person,van att röra sig i skogen,och dessutom envis. Han tyckte att sökandet skulle fortsätta - och i just det oländiga området där ingen kunnat tänka sig att flickan fanns. Han resonerade väl så att om flickan inte var där man trodde att hon var så måste hon vara där man inte trodde att hon var. Och där hittades verkligen flickan, vid liv och gott mod, fast ganska arg för att ingen kommit när hon ropade. Hon hade helt enkelt följt efter katten in i snårskogen och gått vilse.

Flickans namn säger jag inte, hon har nog fått svara på frågor om hur det kändes att vara vilse så att det räcker för resten av livet och ska få vara anonym. Men han - hjälten - som tänkte bortom det som andra tänkte, som använde sin erfarenhet och kunskap, som ställde upp och inte gav sig - han hette Kurt Andersson.

Katten kom förresten också hem igen.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post411

Bakom pappmuggen IV

Alla möjliga människorPosted by Lena Sun, May 19, 2013 08:54:35

Om romers situation kan man läsa på många ställen. FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) presenterar tex en sammanfattning av en undersökning om romers situation i elva EU-länder. Och här finns några artiklar som SVT gjort. Det är inte särskilt uppmuntrande läsning, utan handlar mest om fattigdom, utanförskap och fördomar. Den som tycker att "romer får skylla sig själva eftersom de inte vill anpassa sig till samhället" kan läsa på och försöka hitta en enda anledning samhället gett romerna att vilja anpassa sig...

Jag började med att undra vilka de är, de där som sitter bakom pappmuggarna. Nu vet jag att det oftast är romer från Rumänien eller Slovakien, som oftast inte är föremål för någon människohandel utan som valt (läs: varit mer eller mindre tvungna att välja) att komma hit för att försöka få ihop pengar till sitt dagliga liv, som är lågutbildade och lever under fattigdomsgränsen och som utsätts för förföljelse i sitt hemland. Men framförallt är varje tiggare bakom pappmuggen en individ och borde bemötas som en sådan. Om man vill ge pengar eller inte väljer man själv - som individ.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post404

Bakom pappmuggen III

Alla möjliga människorPosted by Lena Mon, May 13, 2013 07:58:05

Romer vill inte ha ett ordnat boende och deras barn vill inte gå i skolan

I Nordisk Familjebok från 1955 står det om romer: "Ordnat arbete och bofast liv uthärda de icke"

Det finns en logisk förklaring bland annat i lagstiftningen. Under 1500- talet hotades romer i Sverige med straff " till liv och gods utan all nåder " om de " ej inom viss tid dragit dädan ".

Är inte det ett gott skäl att hålla sig i rörelse, så vet jag inte vad som är det...

Antalet romer i Sverige var enligt Svensk Familjebok år 1954 ca 700. Och antalet barn i skolpliktig ålder var ca 150 men endast 28 av dem " åtnjöto någon form av skolundervisning".

I nästa andetag beskriver boken romer som " sluga, fega, hämndgiriga, lögnaktiga och lättjefulla".

Det är väl alldeles väldigt troligt att den inställningen gjorde det mycket SVÅRT för romska barn att gå i skolan.

Det är väl alldeles väldigt troligt att den inställningen ledde till att romska barn blev mobbade, kränkta och förlöjligade om de vågade sig till skolan. Ett romskt barn som skulle klara skolåren behövde vara otroligt tjockhudad och tuff...

Man skulle kunna skratta åt de här gamla fördomarna - om det inte var så att de fortfarande lever kvar på många håll. Runt om i Europa mobbas romska barn i skolan av både lärare och elever, placeras i särskilda skolor, betraktas som förståndshandikappade och obildbara...

Är det så konstigt om de stannar hemma efter ett tag?

Och - hey presto - så har man bevisat att romska barn inte vill gå i skolan...

Fortsättning följer...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post403

Bakom pappmuggen II

Alla möjliga människorPosted by Lena Sat, May 11, 2013 07:42:55

Igår skrev jag att socialtjänsten är skyldig att ge alla i akut nöd hjälp i form av mat och boende. Jag hade visst fel. Så här skriver socialsekreteraren i Knutby: " Utan uppehållstillstånd har man inte laglig rätt att ta del av det svenska sociala skyddsnätet." Minsann.

Något man ofta hör i samband med tiggeri är: Det är bättre att ge dom en smörgås än pengar

eller: Jag gav tiggaren en hamburgare och då blev han sur, det visar att han inte är seriös

Kanske var tiggaren vegetarian, tänker jag, eller också hade han fått åtta hamburgare den senaste timmen. Det är inte praktiskt att samla på sig en massa hamburgare och smörgåsar - de håller sig inte och inte ens den utsvultnaste tiggare kan äta tio hamburgare på en gång. (Bättre med presentkort isåfall)

Dessutom förutsätter hamburgergivaren att tiggarens mål är att samla mat för dagen, inget mer. Så är det inte. Tiggaren vill få ihop tillräckligt med pengar för att kunna återvända hem och betala elräkningen, takpannorna och mammas hjärtmedicin.

Lite samma tanke som att ge smörgåsar istället för pengar ligger kanske bakom det där med att man hellre skänker sin urvuxna klänning, sin kliiga ylletröja eller vinterjackan med bara en liten fläck hellre än kontanter till insamlingar. Folk som är fattiga borde vara tacksamma för det de får. Fast ingen har behov av mer än en kliig ylletröja. Den som får tio kan ändå inte betala elräkningen.

Jag måste säga att min inställning till tiggare har svängt bara sen igår. Från att ha tänkt att " man ska inte ge dom nåt" tänker jag nu att det inte är underligt att fattiga människor kommer hit och försöker få en del av vårt överflöd.

Att ge pengar till en tiggare är kanske inte konstigare än att skänka pengar till en insamling.

Klart att man inte vet säkert att pengarna går till det de ska.

Men det vet man väl inte när det gäller insamlingar heller. Hur mycket går egentligen till själva ändamålet, hur mycket till administration eller i värsta fall ner i någon girigbuks ficka?

I en artikel jag läst föreslås att socionomstudenter ska studera tiggarnas situation och bakgrund och sedan berätta för oss andra. Det tycker jag är en bra idé. Inget är bättre än kunskap när det gäller att tackla problem. Och inget är värre än fördomar.

Om romer finns en massa fördomar.

Fortsättning följer...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post402

Bakom pappmuggen

Alla möjliga människorPosted by Lena Fri, May 10, 2013 11:19:54

Jag tänkte skriva lite om tiggare.

Inte i något pedagogiskt syfte, utan för att det irriterar mig enormt att inte veta vilka de är: de där människorna som sitter med nerböjt huvud bakom sina pappmuggar.

- De är tvingade att tigga av kriminella ligor som skjutsar ut dem och sedan lägger beslag på pengarna, så man ska inte ge dem ett öre...

...har jag tänkt och andra med mig.

Men är det verkligen så?

Irritationen blev så stor att jag bestämde mig för att ta reda på hur det ligger till. Jag påstår inte att jag kommer att lägga fram någon absolut sanning, jag letar helt enkelt på nätet och pusslar. Rätta mig gärna!

Några fakta:

Tiggeri är lagligt i Sverige.

EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige 3 månader utan försörjning.

Tiggarna som kommer hit är huvudsakligen romer från Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Bulgarien. När dessa länder blev EU-medlemmar åkte många romer till Sydeuropa för att försöka tjäna pengar, men den ekonomiska krisen där har fått många att istället resa norrut, bland annat till Sverige.

Några frågor som brukar dyka upp:

Men är tiggarna här frivilligt eller har de tvingats hit av kriminella ligor som organiserar tiggandet?

Det tycks inte finnas några belägg för att kriminella ligor ligger bakom. Däremot är tiggarna ofta organiserade i grupper av rent praktiska skäl, de kommer från samma ort, reser och bor tillsammans osv.

Är det sant att tiggarna återvänder till tex Rumänien med sina ihoptiggda pengar och bygger lyxvillor?

Det vet jag inte men det verkar inte troligt. Om tiggeri var så lukrativt borde det bo fler tiggare i Djursholm och Saltsjöbaden.

Men visst fejkar tiggarna handikapp och visst stjäl de som korpar?

Ja, det gör säkert en del av dem men inte alla. Det här är en väldigt stor grupp människor, från många olika länder, och som i alla grupper finns olika sorters individer.

Men ingen behöver väl tigga i Sverige, vi har ju sociala skyddsnät? De kan väl skaffa sig jobb förresten?

Att en person utan bostad, utan utbildning och utan kunskap i svenska språket skulle få ett arbete i Sverige är inte så troligt. Och de skyldigheter som Socialtjänsten har är att ge akut hjälp som mat och bostad och eventuellt pengar till hemresa ( om landets ambassad vägrar betala och inga andra utvägar finns).

De utländska tiggarna tar pengar som borde gå till våra svenska hemlösa.

Med öppna gränser mellan länderna ska väl egentligen inte den frågan ens ställas, men om den kommer upp måste man även fråga sig varför det finns svenska hemlösa och varför tiggeri är deras enda försörjningsalternativ.

Fortsättning följer...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post401

En av alla kvinnor

Alla möjliga människorPosted by Lena Fri, March 08, 2013 06:48:55

Idag på Internationella Kvinnodagen har jag valt ut en representant för alla kvinnor: Hilma af Klint. Hon levde 1862-1944, var konstnär, målade abstrakt innan andra gjorde det och uppmärksammades överhuvudtaget inte förrän långt efter sin död.

Just nu ställer Moderna Museet i Stockholm ut en stor del av hennes verk. I samband med utställningen ordnas en "mysterievandring för barn i alla åldrar" där det gäller att följa mystiska spår och lista ut ett hemligt lösenord - det låter spännande!

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post392

Tell (me about it)

Alla möjliga människorPosted by Lena Thu, March 07, 2013 07:03:44

Om man bor i någonting som liknar en villa, dvs hus, torp, koja, hybble eller stuga ämnad för högst en familj, får man en tidning som heter Vi i Villa i brevlådan. Den brukar jag slänga omgående men förra veckan bläddrade jag faktiskt i den till fikat och hittade några trevliga miljötips av en journalist som heter Johan Tell. Han skriver bland annat att den som vill äta kött bör köpa dyrt kött eftersom: " Djur som behandlats med respekt, som fått gå ute och haft kompisar har kostat mer att föda upp än djur som haft det trångt och som till slut sopas upp av en maskin. Du ska kunna ha sett djuret du äter i ögonen utan att skämmas." Bra sagt, tycker jag.

Jag hittade också Johan Tells hemsida och det visar sig att han bland mycket annat reser runt och letar trista sevärdheter. Det låter på ett sätt deprimerande men kanske inte ändå. Om något är tillräckligt trist kan det vara ganska roligt.

Jag har ibland haft liknande tankar, särskilt efter att ha läst en turistbroschyr som visade bilder och skröt om olika utflyktsmål, vilka vid framkomsten visade sig vara mygginfesterade slyiga helveten utan minsta likhet med fotona. Fast där handlar det mindre om "trista sevärdheter" och mer om "lögnaktiga reklammakare". Orsaken till att någon satsade pengar på att med lögner locka ut folk i utmarkerna kan jag fortfarande inte förstå. Det kanske gällde ett vad? Någonting i stil med:

"Jag slår vad om att jag kan få turister att besöka den där igenväxta fårhagen! "

"Aldrig i livet, det är omöjligt!"

"Vänta bara tills du sett broschyren!" (fniss)

Det funkade ju på mig i alla fall.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post391

Första Flickdagen

Alla möjliga människorPosted by Lena Thu, October 11, 2012 07:43:51

Idag är det första gången internationella flickdagen firas och världens alla flickor och deras förhållanden ska uppmärksammas.

Hur står det till på flickfronten då? Visst har det väl hänt en massa saker sedan Maurice Chevalier stultade omkring och sjöng "Thank heaven for little girls..."? Visst har det väl blivit bättre och jämlikare?

Eller?

Nja, det finns nog en hel del som kunde bli bättre...

Till exempel så borde flickor ha rätt att gå i skolan, att lära sig läsa och skriva, att utbilda sig och skaffa sig ett yrke och en egen inkomst.

Flickor borde ha rätt att slippa gifta sig och bli gravida medan de själva är barn.

Flickor borde ha rätt att bestämma över sin egen kropp och sina egna tankar.

Flickor borde ha rätt att slippa bli misshandlade och våldtagna.

Flickor borde ha rätt att slippa bli skjutna i huvudet för att de protesterar mot orättvisor.

osv

osv

osv

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post365
Next »