Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Majmorgon

HälsinglandPosted by Lena Sat, May 17, 2014 07:26:50

Vilken strålande morgon. Lövsångare, bofink, svartvit flugsnappare, storlom och mås konserterar. Ett helt gäng gulärlor springer i gräset, några änder flyger förbi under den klarblå himlen, falken svischar ut från sitt hemliga boställe, talgoxen tigger mat som vanligt.

Harsyra och vitsippor blommar fortfarande. Och häggen har just börjat.


Varje öppen dörr betyder för svalorna: Välkommen in och bygg bo.

Tomatplantorna väntar på att få komma ut.

Förra årets köpepåskliljor har slagit rot där jag slängde dem.

Violer i gräsmattan.

Som sagt en strålande morgon, det är bara att njuta.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post461

Utflykt till Gränsfors

HälsinglandPosted by Lena Sat, June 29, 2013 07:28:58

I Gränsfors, norr om Bergsjö i Hälsingland finns en blomkruksfabrik med gamla anor. Där var jag tillsammans med dottern häromdagen och köpte krukor, handgjorda och av lokal lera. Krukor man blir glad av! Vilken skillnad att plantera sina pelargoner i dem jämfört med plastkrukor från mataffären...

Strax bredvid finns ett yxmuseum och en yxbutik, utanför den kan djärva (oförsiktiga) personer träna yxkast mot måltavla. Det gjorde inte jag, utan fikade istället.

Efter att jag betraktat bilden nedan har jag konstaterat att det syns på min figur att jag hellre fikar än kastar yxor. (Underligt hur foton avslöjar mer för betraktaren än speglar - kanske för att man vant sig vid att ställa om ögonen innan man kastar en blick i spegeln och tycker att man ser ut som man alltid gjort?)

Vad tjock jag har blivit, sa jag till dottern.

Ja men, sa hon tröstande, du är gammal, då blir man tjock.

Jaa...joo...jag är väl det, men jag känner mig ju inte så inuti...

Hursomhelst - nu har jag planterat om två plastkrukehibiskusar i Gränsforskrukor och de stortrivs, det är jag alldeles övertygad om.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post408

SKÖN SOMMAR!

HälsinglandPosted by Lena Mon, June 24, 2013 08:01:13


Efter midsommar med flera tusen besökare på forngården har lugnet åter lagt sig. Skatungen som ses på bilden försvann bland bilar och folkvimmel och jag var riktigt orolig för hur det gått - men så dök den upp igen efter några dagar i sällskap med föräldrarna. Nu hänger den lilla skatfamiljen utanför huset igen, dricker ur hundarnas skål och verkar ha det ganska trevligt.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post407

Dagjämning men ingen vår

HälsinglandPosted by Lena Thu, March 21, 2013 11:14:19
Igår var det vårdagjämning men vintern håller sig envist kvar och släpper inte våren över gränsen, där jag tänker mig att den står och stampar. Andra som står och stampar är fåglarna vid mitt matbord. Fågelmaten är nämligen slut i butikerna. Handlarna sätter ett datum för vårens ankomst och beställer fågelmat fram tills dess, därefter är det lögn att hitta minsta talgboll i hyllorna. Jag gav fåglarna ett löfte om mer mat igår eftermiddag tillsammans med en näve havregryn, vilket inte uppskattades. Och idag har jag jagat fågelmat i Hudiksvall, hittade till sist ett litet lager hos Granngården och ilade hem med påsarna. Nu trängs pilfinkarna, gulsparvarna, gråspettarna och nötväckorna åter med blåmesarna och talgoxarna, likt glupska Ålandsfärjeresenärer kring smörgåsbordet. Örn och korp har jag förresten också i grannskapet, inte vid matbordet men nere vid sjön. En ståtlig syn som man bara får tänka sig eftersom jag saknar kamera. Och snön driver över vägen som arktiska sanddyner och vinden viner iskall runt knutarna, om från norr eller inte är jag osäker på eftersom den tycks komma överallt ifrån, men det heter ju att "nordanvinden är kall från vilket håll den än blåser" och det stämmer kan jag intyga.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post394

Jordbävning

HälsinglandPosted by Lena Tue, February 05, 2013 12:27:02
I morse var det jordbävning här i trakten, med epicentrum strax utanför Hudiksvall. Nåja, särskilt dramatiskt var det inte, 2,4 på Richterskalan och allt jag hörde var ett litet bullrande ( som jag trodde var snöras eller sopbilen), men ändå... Att marken överhuvudtaget kan röra sig under ens fötter är ju ganska spännande.

  • Comments(3)//blogg.arro.se/#post387

STORT och smått

HälsinglandPosted by Lena Thu, January 17, 2013 16:58:33

Nu vill jag slå ett slag för det lilla och småskaliga. Och i det sammanhanget tänker jag göra ohämmad reklam för Nilssons El i Hudiksvall. Där kan man handla, få råd och hjälp med installationer – och om något inte blir som man tänkt sig kan man gå tillbaka och prata med samma person. Att jämföra med att handla hos någon av GIGANTERNA utanför stan eller på nätet och vid behov ringa deras kundtjänst i fjärran land. Och det vet alla vad det gör med blodtrycket.

Varför måste allt vara så STORT? Varför måste man ha stadsjeepar stora som tanks för att köra till Konsum med? Varför måste hamburgare och läskflaskor och chipspåsar vara så stora? Inte för att vi inte blir mätta annars utan för att någon gett sig den på att bräcka alla andra och göra något som är STÖRST. Tanken är kanske att själva STORLEKEN ska skugga det faktum att det fortfarande bara är något onyttigt man förstorat…

Allt har växt. Skolklasser, dagisgrupper. Fast inte personaltätheten… Och jordbruken – i de stora monokulturerna slås de flesta organismer ut, utom någon glad vivel eller rostsvamp som stortrivs och äter upp alltihop, eller något virus som infekterar hela djurbesättningen. Och rent trivselmässigt är det nog så att femtusen kor eller höns i en enorm lada har det ungefär som den som bor i tunnelbanan i ständig rusningstid – frigående eller ej.

Monokulturen har nått underhållningsvärlden också. Alla artister måste numera fylla Globen. (Trots att ett evenemang på ett lokalt bibliotek med fem personer i publiken kan vara lika minnesvärt. Men det vet inte de som har som jobb att fylla Globen.) Det gör att allt som är litet, udda eller oprövat automatiskt gallras bort. I en väldig hög någonstans ligger en väldig massa små, udda, utgallrade artister. Dem tycker jag vi ska värna om. Och alla andra små, udda människor.

Så leve det lilla och det udda! Och Nilssons El.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post382

Snö!

HälsinglandPosted by Lena Sun, December 02, 2012 07:33:29

Det har snöat de senaste dagarna. Och då menar jag snöat. Inget småduttande utan rejält kräksnöande som herrarna i Pistvakt skulle kallat det. Tiddelipom skulle Nalle Puh ha sagt men han är ju en björn med mycket liten hjärna - och slipper dessutom skotta. Visst var det mysigt till en början och hundarna skuttade ystert i det vita, men när ytterdörren inte gick att öppna för tredje eller fjärde gången och drivorna växte sig allt högre, var det inte så roligt längre. Nu vägrar hundarna gå ut om inte jag går före med snöskoveln. I morse hade det slutat snöa, tack och lov, och man kunde se stjärnor på himlen ( de senaste dagarna har man bara sett de stjärnor som flimrar för ögonen när man tar i för fullt med skoveln).

I tidningen ser jag att en 8-åring har följande teori:"Vintern märkte nog att den var lite sen så den fick visst väldigt bråttom."

Mycket möjligt. Vitare första advent kan man i alla fall inte tänka sig.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post375

Dags för möss

HälsinglandPosted by Lena Fri, November 23, 2012 07:21:58
De kommer som ett brev på posten varenda höst. Mössen alltså. I år är de ganska sena, det har ju varit milt. Jag hörde trampet av små fötter på vinden nyligen och satte ut fällor, mordisk som man kan bli när någon vill knapra i sig och kissa på ens materiella egendom, fällor gillrade med ost. Nästa dag var fällorna kvar men osten borta. Det hände flera gånger vilket egentligen är omöjligt - när jag så mycket som snuddade vid en av fällorna så smällde den igen om min tumme. Rätt åt mig...Igår hörde jag rassel i sopskåpet och när jag öppnade såg jag en mycket välnärd gump med svans häva sig upp ur sophinken och försvinna ner i golvet. Blir den musen fetare så kommer den att få gnaga större råtthål...Nu har jag i alla fall ställt in en hög hink med en smaskig godbit i botten och hoppas att den välnärda musen ska ta sig ner men inte upp, varefter jag ska bära hinken en bra bit härifrån och släppa musen utanför någon annans hus - jag säger inte vems, eftersom jag har en känsla av att mussläpp är mindre populärt än kosläpp - där jag hoppas att den kommer att trivas och stanna kvar hela vintern. Det är alltså planen men vem vet hur det går...

  • Comments(2)//blogg.arro.se/#post372
Next »