Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Bokbild

BarnPosted by Lena Sun, January 05, 2014 07:42:13
Snön försvann och det blev mörkt och grått och blött. Man får tända lampan och läsa en bra bok. Och på tal om mörker och läsning: Som ett ljus i mörkret tycker jag att den här bilden av ett läsande barn från Barnboksprat är.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post439

Ett VRÅL för framtiden

BarnPosted by Lena Wed, November 27, 2013 07:35:51
Den som åkt buss i Stockholm den här veckan har kanske lagt märke till bussreklamen för FÖRÄLDRAVRÅLET. Annars kan man läsa om busskampanjen och om FÖRÄLDRAVRÅLET i största allmänhet här. Gör det. Det gäller alla barns framtid.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post429

Läsning på nytt sätt

BarnPosted by Lena Thu, November 24, 2011 07:41:36

I Borlänge är man först i Sverige med att prova Läsnyckeln, en ursprungligen holländsk metod som går ut på att lära barn läsa innan de lär sig alfabetet. Man koncentrerar sig på hela ord snarare än enstaka bokstäver och börjar långt före den traditionella läsåldern sju år.

Det ska bli väldigt intressant att följa Borlängebarnen och deras framtida läsning.

Här står det mer om Läsnyckeln i Borlänge.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post320

Blått eller rosa

BarnPosted by Lena Wed, December 15, 2010 09:36:29

På Hamleys leksaksvaruhus i London blev vi minst sagt fundersamma när vi såg uppdelningen man gjort i "pojksaker " och "flicksaker". På "Boysvåningen " var färgerna mörka och här fanns fordon, vapen, teknik. På " Flickvåningen " var allt rosa och glittrigt och ljuvt. Det blir alltså lite extra motstånd för den lille kille som vill ha en docka och för den lilla tjej som gillar att bygga.

Håhåjaja.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post252

Betyg

BarnPosted by Lena Thu, October 07, 2010 07:17:40

Jag såg på nyheterna att en majoritet av de svenska skolbarnen inte vill ha betyg tidigare i skolan. Det förklarar utbildningsministern med att eleverna helt enkelt är rädda för att behöva anstränga sig i skolan.

Vilken tilltro till barnen han har, utbildningsministern!

Om betygen är elevernas enda anledning till att anstränga sig i skolan så har hela systemet misslyckats totalt. Hur gick det med Kunskap för Livet, Nyfikenhet, Motiverade lärare som motiverar eleverna? Borta med vinden tydligen. Nu är det Betyg som gäller så att man kan få Arbete och betala Skatt och helst inte gå i pension utan arbeta tills man Dör.

Jo, tjosan.

Att arbeta i skolan BARA för att få höga betyg och inte för att lära sig något är lika smart som att följa hastighetsbestämmelserna när man kör bil bara för att man inte vill ha böter och inte för att det är säkrare.

Själv fick jag betyg redan i småskolan.

Och så blev jag som jag blev.

Fast allt kanske jag inte kan skylla på betygen...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post239

Bilder av barns drömmar

BarnPosted by Lena Tue, October 05, 2010 08:01:18

Häromdagen besökte jag en av Enköpings pärlor, Enköpings museum, där man just nu har en utställning som heter Drömmar. Barn och ungdomar från hela världen har ritat och målat och det är allt från drömmar om att sitta i kassan på en stormarknad till vad en hund drömmer om till att flyga tillsammans med enhörningar. Fantastiskt fantasifulla färgrika fina bilder som man blir glad av. Utställningen kommer från Internationella Barnkonstmuseet.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post238

Monica Zak

BarnPosted by Lena Wed, March 31, 2010 08:50:40

Monica Zak beundrar jag väldigt.

Efter en otrolig middag hos bokförlaget Opal eskorterades jag - som saknar lokalsinne - till centralstationen av bl a Monica Zak som berättade spökhistorier under den sena promenaden genom Stockholm. Det glömmer jag aldrig.

Hon GÖR saker och sen skriver hon om dem. Hon reser, träffar människor, bryr sig och berättar.

Läs här om gatubarn i Honduras som Monica Zak träffat och om hur man kan hjälpa dem genom att bli fadder.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post205

Gå på Tivoli

BarnPosted by Lena Thu, March 18, 2010 09:32:00
På bokmässan i Göteborg förra året stötte jag på en ny serietidning för barn som såg väldigt trevlig ut.( Det finns faktiskt inte så många serietidningar som vänder sig till yngre barn.) Nu har jag hittat hemsidan också. TIVOLI heter tidningen och innehåller både serier och pyssel. Hade jag barn i rätt ålder skulle jag absolut prenumerera.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post200
Next »