Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Pris till Örsundsbroskolan

UpplandPosted by Lena Tue, October 26, 2010 14:49:13

Stort grattis till Örsundsbroskolan som vann Bertil Hults Pris för sitt arbete med läs- och skrivutveckling! Man utgår på skolan från ett projekt som kallas Språkbron. Det ska ge ALLA elever möjlighet att lyckas lära sig läsa och skriva. Språkbron startades år 2000 av Catharina Tjernberg och Ingrid Wikström. Här står mer.

Juryns motivering:

”Årets Bertil Hults pris går till Örsundsbroskolan för det arbete som skolan gör för att identifiera barn med läs- och skrivsvårigheter och för att stödja dem i deras läs- och skrivutveckling. Arbetet sker utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt och utvärderas löpande genom forskning.”

Det är bara att önska lycka till i fortsättningen och hoppas att andra skolor följer efter.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post244

Daglig Verksamhet i Enköping

UpplandPosted by Lena Thu, October 07, 2010 08:16:03

Igår var jag på besök hos Daglig verksamhet i Enköping, där man arbetar med och för personer som av olika skäl - tex utvecklingsstörning, autism, hjärnskada efter olycka - behöver extra stöd för att få ett självständigt och meningsfullt liv. Här finns många sorters verksamheter, bl a en textilgrupp som gör vackra saker som säljs i butiken, olika s.k. sinnesrum som ger upplevelser för alla sinnen, café, utegrupper som bl.a. arbetar i skogen och mycket mer. De jag träffade var redaktionen för Albert, en tidning som ges ut av Daglig verksamhet sedan 1980-talet. I Albert får man information om viktiga saker som händer, man får också läsa om sport, kultur och annat. Allt är skrivet på lättläst svenska och just det här med lättläst arbetar man mycket med. Genom att anpassa språket och kombinera ord med piktogram och bilder kan man hjälpa alla att få information. För dem som inte alls kan läsa gör man t.ex. handlingslistor med bara bilder. Som alla som prövat vet, är det svårt att skriva lätt. Här lyckas man och det är ett viktigt jobb man gör.

Och om någon undrar varför tidningen heter Albert så lär det vara efter Albert i TV-serien Albert och Herbert.

  • Comments(1)//blogg.arro.se/#post240

En cykeltur

UpplandPosted by Lena Tue, July 27, 2010 10:12:31

Jag tog en cykeltur i morse eftersom det känns omoraliskt att titta på friidrottsEM utan att först röra lite på sig. Längs ån lyste brandgula, lila, gula blommor, blått, blått, blått skimrade det från en av årets idéträdgårdar, en till synes tankfull igelkott sneddade över vägen, en svart hundvalp badade i Blå Trädgårds blåa vatten, några änder softade i minivattenfallet bakom biblioteket. Fint alltihop. När jag blir rik ska jag köpa en kamera, tills dess får var och en tänka sig själv hur det såg ut. Däremot lägger jag in en vykortsbild som inte har med saken att göra, men somrig är den: A table Angleterre 1965:

  • Comments(2)//blogg.arro.se/#post230

Enköping 2010

UpplandPosted by Lena Sun, July 25, 2010 07:25:52

I år har de hunnit riva det gamla fina Stadshotellet vid Stora Torget och lägga ner likaså gamla och fina konditoriet Tammerfors. Torget är plötsligt en väldigt ödslig plats som man skyndar förbi på väg nån annanstans. Men häromdagen stannade jag faktiskt upp vid den " Ground Zero " som nyligen var Statt. På stängslet runt gropen sitter en lång rad teckningar. Det är barn som har gjort förslag till vad man borde bygga på platsen. Några exempel: Discoslott, Spökhus, Museum med dinosaurieskelett, Bowlinghall, Skola eller ett nytt stadshotell som heter Stadshotellet.

Ja, tänk om om det blev så! Men förmodligen blir det väl lägenheter för välbeställda eller en galleria...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post229

Kungsängsliljorna blommar

UpplandPosted by Lena Sun, May 23, 2010 08:12:23

I Uppland blommar kungsängsliljorna för fullt.

Enligt myten kom blommorna upp första gången efter ett slag som utkämpades på Kungsängen i Uppsala mellan svenskar och danskar. För varje stupad dansk en röd blomma, för varje stupad svensk en vit blomma - eftersom de allra flesta kungsängsliljorna är röda, förstår man vem som segrade i slaget. I Danmark har man kanske vänt på hela historien?

Enligt andra källor var det Olof Rudbeck d. ä. som på 1600-talet införde kungsängsliljan från Holland till Botaniska trädgården varifrån den sedan spreds.

Rutiga och ganska speciella är de i alla fall och lär smaka illa så om man har dem i trädgården får de vara ifred för rådjur. Allätaren Asta åt dem inte heller, vilket bevisar en del...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post222

Enköpingståget II

UpplandPosted by Lena Fri, March 12, 2010 07:31:27

Här kan man lyssna på hela låten med Totte Wallin själv. Den som inte känner till dialekten får också en lektion i uttal. Inte Enköpingståget utan Enköpingsge ska det vara. Jaadå...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post197

Enköpingståget

UpplandPosted by Lena Wed, March 10, 2010 08:23:44

Enköpingståget, först så står det och sen går det...

Nåja, på sista tiden har tågen faktiskt stått mer än gått. Att vänta på Godot var nog rena barnleken jämfört med att vänta på tåget i iskyla utanför någon låst stationsbyggnad! Det enda positiva med dessa ständiga förseningar och inställda tåg är alla trevliga samtal man har med främmande människor, samtal som naturligtvis går ut på att trashtalka SJ!

Här, bakom Asta i scooterspåret, går i alla fall Enköpingståget:

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post196

Höja

UpplandPosted by Lena Fri, September 11, 2009 08:05:46

Höja herrgård ligger i Örsundsbro och byggdes 1711 av general Jakob Spens - en skotte som förresten inte bara var general utan dessutom både greve och baron.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post119
Next »