Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Sånger om Mille

Mina böckerPosted by Lena Fri, February 09, 2018 06:38:56

I Umeå anordnar biblioteken varje år ett spännande projekt som heter Give me five. Förskolornas femåringar jobbar med en bilderbok på olika sätt och med alla sinnen. 2018 års bilderbok är Sara Gimbergssons och min Mille och den stora stormen. Sara och jag är stolta och glada och ser mycket fram emot den avslutande sagofesten i maj dit vi är inbjudna. Två bibliotekarier i Umeå, Jesper Salander och Vicky Uhlander, har skrivit de här fina visorna, inspirerade av sagan om Mille:

https://soundcloud.com/user-532163888/jag-och-tibelutt

https://soundcloud.com/user-532163888/milles-vandringsvisa

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post514

GOTT NYTT ÅR!

Mina böckerPosted by Lena Sun, December 31, 2017 11:31:12

Full fart mot det nya året med Alma och Boris!

(De dyker upp i Sara Gimbergssons och min ABC-bok i april.)

Gott nytt år!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post513

Spännande platser

Mina böckerPosted by Lena Sat, December 16, 2017 06:58:18

I "Från Döda fallet till Ales stenar" har jag skrivit om olika platser i Sverige - men ett av kapitlen är annorlunda. Det handlar inte om någon specifik plats utan om s.k. jättekast (eller trollkast) som finns på många ställen. Jättekast är stora stenblock som ligger "utslängda" i landskapet och man trodde förr att de kastats dit av jättar eller troll. Ofta försökte de träffa någon närbelägen kyrka eftersom kyrkor ogillades av både jättar och troll.

I de flesta fall handlar det om vanliga stenblock men jättekasten kan också vara runstenar. Som vid Hälsingtuna kyrka i Hälsingland. Där står en väldig runsten som enligt en berättelse nerskriven på 1800-talet kastades av en jätte från fornborgen Tunaborg i skogen ovanför kyrkan.

Om fornborgen vet man inte så mycket, den är inte utgrävd, men troligen byggdes den på järnåldern som en försvarsborg. Numera syns bara rester av stenmur och vall. Hälsingtuna kyrka är medeltida men har byggt om och på senare. I kyrkväggen finns två klot inmurade, varför är oklart. Kloten är s.k. gravklot från ca 400-tal, alltså betydligt äldre än kyrkan.

All denna historia som genomsyrar landskapet fascinerar mig!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post512

Tore Silver Visselgren

Mina böckerPosted by Lena Fri, December 08, 2017 06:58:39

Den här boken kom också i år. "Tore Silver Visselgren" med magiska bilder av Sara Gimbergsson. Sara och jag pratade och mejlade mycket medan boken blev till - och i slutänden blev den just så som jag ville ha den! Alldeles särskilt tycker jag om de två sista uppslagen: när Tore hjälper familjen ner ur eken (den bilden får mig att skratta) och när Tore och familjen omslutes av samma ljus trots att de är på olika ställen (den ger mig tårar i ögonen). Jo, och så gillar jag katten Korven väldigt mycket också.

Man lägger väl alltid en del av sig själv i sina figurer och Tore är lite lik mig. Jag skulle inte ha något emot att sitta i en ek ibland, med bara djur som sällskap, och vinden...  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post511

Från Döda fallet till Ales stenar

Mina böckerPosted by Lena Fri, December 08, 2017 06:46:30

Jag har inte skrivit här sedan i somras men nu har jag lovat mig själv att det ska bli ändring. Bloggtystnaden är härmed bruten!

"Från Döda fallet till Ales stenar - platser med (spök)historia" kom i höstas och jag gläder mig verkligen. Platserna och alla fakta kring dem har jag samlat under många år och tack vare förlaget Opal, som trodde på idén, blev det äntligen en bok. Opal hittade också Filippo Vanzo, som gjorde de vidunderliga bilderna. Tack för det och tack till Anja, min redaktör, som fått slita hårt med mig och mina texter.

Boken är vad den heter: en blandning av historia och spökhistorier. Jag tänker återkomma här med lite bakgrund kring de olika platserna.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post510

Magda och Loppsockan

Mina böckerPosted by Lena Sun, July 30, 2017 07:05:32
Magda och Loppsockan finns nu i Opals nya Pärlan-serie. Och snart kommer även Magda och Anton.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post509

Doktor Siri

Andras böckerPosted by Lena Wed, November 23, 2016 10:17:25

Det här är första gången jag läser deckare som utspelar sig i Laos på 1970-talet. Väldigt intressanta och underhållande. Författaren heter Colin Cotterill, engelsman som bott i Laos och huvudpersonen är doktor Siri Paiboun. Han vill helst gå i pension men utses till statscoroner av kommunistregeringen. Dessutom om hans medarbetare sjuksköterskan Dtui och bårhusansvarige Geung, gode vännen Civilai, gathunden Saloop och många hädangångna...

Bara fyra av de kring tio böckerna i serien är översatta till svenska. Hittills.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post508

Mille och den stora stormen

Mina böckerPosted by Lena Wed, September 14, 2016 09:49:27

Det har hunnit komma en bilderbok till i år, alldeles häromdagen, även den med bilder av Sara Gimbergsson. "Mille och den stora stormen".

Mille råkar ut för det hemska att hennes hus blåser iväg med stormen och hon måste hitta någon annanstans att bo innan vintern kommer. Men alla är inte så pigga på att släppa in henne...

Ja, det där känns igen. Dagens flyktingpolitik går ju allt mer ut på att förhindra, förbjuda och begränsa. Men det finns en fråga man borde ställa sig först: "Men vart ska de ta vägen om de inte får komma hit?"

När man har fått svaret på den frågan kan man återgå till att sköta politiken.

Vart TAR de vägen?

Flyktingarna försvinner inte för att vi stänger gränsen, inte deras problem heller.

Tiggarna försvinner inte för att vi förbjuder dem att tigga. Inte deras problem heller.

Tragedier finns även om vi inte ser dem.

Man kan ju för all del förbjuda fattigdom, som somliga föreslagit...

Alla barn har rätt till trygghet. Det bara är så.

Saras bilder är så vackra att jag hisnar.


  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post507
Next »