Lena Arros blogg

Lena Arros blogg

Magda och Loppsockan

Mina böckerPosted by Lena Sun, July 30, 2017 07:05:32
Magda och Loppsockan finns nu i Opals nya Pärlan-serie. Och snart kommer även Magda och Anton.

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post509

Doktor Siri

Andras böckerPosted by Lena Wed, November 23, 2016 10:17:25

Det här är första gången jag läser deckare som utspelar sig i Laos på 1970-talet. Väldigt intressanta och underhållande. Författaren heter Colin Cotterill, engelsman som bott i Laos och huvudpersonen är doktor Siri Paiboun. Han vill helst gå i pension men utses till statscoroner av kommunistregeringen. Dessutom om hans medarbetare sjuksköterskan Dtui och bårhusansvarige Geung, gode vännen Civilai, gathunden Saloop och många hädangångna...

Bara fyra av de kring tio böckerna i serien är översatta till svenska. Hittills.
  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post508

Mille och den stora stormen

Mina böckerPosted by Lena Wed, September 14, 2016 09:49:27

Det har hunnit komma en bilderbok till i år, alldeles häromdagen, även den med bilder av Sara Gimbergsson. "Mille och den stora stormen".

Mille råkar ut för det hemska att hennes hus blåser iväg med stormen och hon måste hitta någon annanstans att bo innan vintern kommer. Men alla är inte så pigga på att släppa in henne...

Ja, det där känns igen. Dagens flyktingpolitik går ju allt mer ut på att förhindra, förbjuda och begränsa. Men det finns en fråga man borde ställa sig först: "Men vart ska de ta vägen om de inte får komma hit?"

När man har fått svaret på den frågan kan man återgå till att sköta politiken.

Vart TAR de vägen?

Flyktingarna försvinner inte för att vi stänger gränsen, inte deras problem heller.

Tiggarna försvinner inte för att vi förbjuder dem att tigga. Inte deras problem heller.

Tragedier finns även om vi inte ser dem.

Man kan ju för all del förbjuda fattigdom, som somliga föreslagit...

Alla barn har rätt till trygghet. Det bara är så.

Saras bilder är så vackra att jag hisnar.


  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post507

Min vän på andra sidan berget

Mina böckerPosted by Lena Wed, September 14, 2016 09:34:43

Nu är det så längesedan jag skrev här att det väl inte finns en enda människa som bryr sig om att komma hit. Men ändå - i våras kom en ny bilderbok med illustrationer av Sara Gimbergsson, "Min vän på andra sidan berget". Den handlar om två grodor som gärna vill träffas, men tyvärr är det stora, branta berget i vägen.

En elev i en skola jag besökte frågade: "Men hur kan de känna varandra då?" Jag behövde inte svara, hon svarade sig själv efter att ha tänkt efter några sekunder: "De bodde förstås nära varandra förut, men flyttade." Ja, så kan det vara.

Som alltid är bilderna av Sara fantastiska, någon skrev att man kan ta varenda en av dem, rama in och sätta på väggen. Jo, fast då måste man riva sönder boken vilket jag inte vill rekommendera...

"Vid Mojnare sjö satt en grön liten groda. Vid Vejnare sjö satt en annan." Resten får ni läsa själva!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post506

Första december

Lite av varjePosted by Lena Tue, December 01, 2015 07:12:38

Jag vet! Jag har inte uppdaterat hemsidan på evigheter. Det beror på att min webbmästare är upptagen med annat och själv kan jag inte.

Men på Facebook öppnar jag första luckan i en adventskalender idag. Välkommen!  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post505

Död Mans Pod

Lite av varjePosted by Lena Tue, October 13, 2015 06:52:20
Död Mans Pod bjuder på rysliga historier, och innan man lyssnar bör man se till att låsa dörren och dra en filt upp till hakan...Men vad var det där? Något som skrapade mot fönstret? Och jag som strax måste ut med hunden i oktobermörkret...Huhuhuhuuuu...

  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post504

Edward Gorey

Andras böckerPosted by Lena Tue, September 29, 2015 09:35:14

Två fynd från bokmässan i Göteborg:


Utgivna 2012 och 2014 av Sanatorium Förlag

Edward Gorey var en författare, tecknare och formgivare som levde i det förflutna alldeles frivilligt. Hans 1800-talsberättelser skrevs och tecknades på 1900-talet och är absurda, bisarra, vackra och märkliga. Dessutom var han överraskande nog amerikan, trots att hans bilder är så typiskt engelska.

Några bilder ur böckerna: Först en underlig gäst som flyttar in hos en familj:


Några bokstäver från Goreys ABC:

Barnen går det ofta illa för i den här konstiga världen av skuggor, labyrintiska hus och väluppfostrade, stiffupperlipped, tedrickande galningar:

Göran Everdahl har sagt att "Det är som ett slags förgiftat Downton Abbey" och det ligger någonting i det - men på ett helt underbart vis.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post503

Paket till Piroschka

Mina böckerPosted by Lena Sat, August 08, 2015 08:26:40

Illustratörer har det inte lätt.

De ska ge liv och färg åt författarens idéer. Och idéer är som bubblor medan bild är substans. Två väsensskilda saker som ska passas ihop. Av illustratören.

Vad illustratörer säger om författare när författaren inte hör vill jag inte tänka på...

Jag hittade på en historia om ett paket. Det skulle ta sig över halva jordklotet på egen hand (bara det!), via snöklädda berg, oceaner, vattenfall och städer, möta människor, björnar, höns och en haj. Och allt det skulle visas med bilder, på 12 uppslag. En ganska omöjlig uppgift, kan man tycka. Men Valentin bet ihop och ritade - och ritade - och ritade - och gav liv och färg åt mina vrickade idéer - och nu är han färdig.

För en illustratör är ingenting omöjligt.

Inte för Valentin i alla fall.

(Men vad han säger om författare när författaren inte hör vill jag som sagt inte tänka på...)

Här är paketet tillsammans med herr Haj:

"Paket till Piroschka" kommer i september.  • Comments(0)//blogg.arro.se/#post502
Next »